Υποκλοπές: Πυρά κατά ριπάς στην κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ


Καταιγιστικά «πυρά» από σύσσωμη την αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο που ρίχνει ακόμη περισσότερο… σκοτάδι στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Εμφανώς απομονωμένη βρέθηκε η κυβέρνηση στην εναρκτήρια συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εστιάζουν το βλέμμα και την κριτική τους στις επίμαχες διατάξεις που βρίσκονται στον πυρήνα του σκανδάλου των υποκλοπών.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον προγραμματισμό το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ θα τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου.

«Τετελεσμένα κακουργήματα»

Ως «ταφόπλακα» στην προσπάθεια διαλεύκανσης του σκανδάλου των υποκλοπών χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Όσο και να προσπαθήσετε να κρύψετε τα εγκλήματα και τα αίσχη κάτω από το χαλί μέσω της νομιμοποίησης αυτής της άθλιας μεθόδευσης και πρακτικής διακυβέρνησης, οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες» υποστήριξε ο εισηγητής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Υπάρχει ένα θεσμικό πρόβλημα. Η κατάργηση της δυνατότητας του θιγόμενου παρακολούθησης να ενημερωθεί από την ΑΔΑΕ για την παρακολούθησή του» σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, βάζοντας στο στόχαστρο του την διάταξη για την τριετία που πρέπει να παρέλθει προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για φακέλους παρακολουθήσεων. «Κάποιοι συγκεκριμένοι με ονοματεπώνυμο θα δώσουν λογαριασμό και στον λαό και στη Δικαιοσύνη. Τετελεσμένα κακουργήματα υπάρχουν κ. Τσιάρα και από αυτά δεν μπορείτε να γλιτώσετε» σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.

«Απαντούμε θεσμικά»

Από την «γαλάζια» πλευρά ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που υιοθετεί σύγχρονες πρακτικές, σημειώνοντας πως συμπεριλήφθηκαν στο τελικό σχέδιο νόμου οι περισσότερες από τις παρατηρήσεις στο στάδιο της διαβούλευσης. «Οι λόγοι εθνικής ασφάλειας που οδηγούν σε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών περιορίζονται ουσιωδώς» σημείωσε ο εισηγητής της ΝΔ.

«Παρότι προκληθήκαμε δεν βουλιάξαμε στο βούρκο μιας μικροκομματικής αντιπαράθεσης για να καλύψουμε τα κενά μας. Δεν συκοφαντήσαμε. Εμπιστευτήκαμε την Δικαιοσύνη για να ρίξει φως και σήμερα απαντούμε θεσμικά με νομοθετική πρωτοβουλία που μας βάζει στην πρωτοπορία» τόνισε ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

«Νομοθετική γονατογραφία»

Από την πλευρά του ο Χάρης Καστανίδης μίλησε για «νομοθετική γονατογραφία» της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «το νομοσχέδιο που εισηγείται σήμερα η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία κάνει ό,τι είναι νομοθετικώς δυνατό, ότι είναι πρακτικώς δυνατό, για να εμποδίσει τον έλεγχο των αυθαιρεσιών στην ΕΥΠ, καθώς και στον έλεγχο αγοράς και διακίνησης κακόβουλων λογισμικών».

Εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στην διάταξη που εισάγει ως προϋπόθεση την σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε Προέδρου της Βουλής για νόμιμες παρακολουθήσεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, ρύθμιση που αποτελεί δική του πρόταση, ζήτησε ήτησε να διευκρινιστεί ότι ο Πρόεδρος θα λαμβάνει πλήρη γνώση για τους λόγους που η ΕΥΠ εισηγείται τις συγκεκριμένες παρακολουθήσεις, προσθέτοντας πως η έγκριση του προέδρου πρέπει να έπεται και όχι να προηγείται τις αντίστοιχης έγκρισης του αρμόδιου εισαγγελέα.

Σχετικά με την διάταξη που προβλέπει την ενημέρωση των παρακολουθούμενων μετά από τρία χρόνια, ο Χάρης Καστανίδης σημείωσε πως «αν περάσουν τρία χρόνια μπορεί να ενημερωθεί το θύμα της παρακολουθήσεως υπό μία προϋπόθεση: ότι υποβάλλει αίτημα, το οποίο θα κριθεί από μία τριμελή επιτροπή, εκ των οποίων οι δύο διέταξαν την άρση του απορρήτου», λέγοντας όμως με αυτά τα δεδομένα η ΑΔΑΕ «είναι μειοψηφία». Και απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές είπε:

«Μα τι λέτε; Έτσι διασφαλίζεται ο έλεγχος της συνταγματικά ανεξάρτητης αρχής;», τονίζοντας πως «η απόφαση θα πρέπει να είναι μόνο του προέδρου της ΑΔΑΕ».

«Όχι μόνο συγκαλύπτει, αλλά θάβει»

Για μια κυβέρνηση και ένα νομοσχέδιο που «όχι μόνο συγκαλύπτει, αλλά «θάβει» πιο βαθιά το σκάνδαλο και προσπαθεί να βγει και λάδι από πάνω» έκανε λόγο η Μαρία Κομνηνάκα εκ μέρους του ΚΚΕ.

«Αυτή η στάση είναι πραγματικά πρόκληση για τον λαό» σημείωσε η ίδια. Από την πλευρά του ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα υποστήριξε πως «ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι η επικοινωνιακή διαχείριση του σκανδάλου» από την, όπως είπε, «εκτεθειμένη πλέον κυβέρνηση».

«Κλείνουμε κενά»

Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σημείωσε πως «είναι ένα συνεκτικό σχέδιο νόμου που πλέον αποτελεί γενικότερο κανόνα για θέματα που δεν είχαν αντιμετωπιστεί με επάρκεια στο παρελθόν, κλείνουμε κενά και θα ήθελα να ακούσουμε προτάσεις σε σχέση με το τι μπορούμε να κάνουμε και πως να το βελτιώσουμε». Ο Κώστας Τσιάρας υποστήριξε πως «η προσπάθεια γίνεται για να καλύψουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει η προηγούμενη νομοθεσία που έχει αναφορά στο 1994.

Αναφερόμενος στην τριετία που προβλέπεται να μεσολαβεί ώστε ο παρακολουθούμενος να λαμβάνει ενημέρωση για τους λόγους παρακολούθησής του ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε παραδείγματα από διάφορες χώρες και είπε: «Στην Ελλάδα προσπαθήσαμε να βρούμε τον βέλτιστο χρόνο. Κρίναμε ότι τα 3 χρόνια θα έχει αλλάξει ο εισαγγελικός λειτουργός που θα έχει παραγγέλλει την παρακολούθηση και έτσι θα υπάρχει αντικειμενική προσέγγιση».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis