Υποκλοπές: Κυβερνητικό κατενάτσιο για την Θεσμών και Διαφάνειας με Δημητριάδη, Λαβράνο, Μπίτζιο και Ντίλιαν


Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να παρακάμψει το σκόπελο της βίαιης προσαγωγής του Γρηγόρη Δημητριάδη, Γιάννη Λαβράνου, Φέλιξ Μπίτζιος και Ταλ Ντίλιαν. Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσω μεθοδεύσεων που βασίζονται στην επιβολή της πλειοψηφίας θα επιχειρήσει η ΝΔ να παρακάμψει τον σκόπελο της βίαιης προσαγωγής των τεσσάρων προσώπων, Γρηγόρης Δημητριάδης, Γιάννης Λαβράνος, Φέλιξ Μπίτζιος και Ταλ Ντίλιαν, που έχουν κληθεί προς εξέταση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην περίπτωση που αυτά αρνηθούν να προσέλθουν. 

Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από «γαλάζιες» διαρροές που προσπαθούν να «περάσουν» την άποψη πως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν έχει αρμοδιότητες εξεταστικής Επιτροπής και τα πρόσωπα που καλούνται σε αυτήν είναι με τη διαδικασία της ακρόασης και όχι της εξέτασης μαρτύρων. Στον αντίποδα, η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην αυτοπρόσωπη παρουσία των τεσσάρων προσώπων ακόμη και αν απαιτηθεί να χρησιμοποιηθεί το μέτρο της βίαιης προσαγωγής. 

Τα πρόσωπα-κλειδιά στο σκάνδαλο των υποκλοπών, Γρηγόρης Δημητριάδης, Γιάννης Λαβράνος, Φέλιξ Μπίτζιος και Ταλ Ντίλιαν, έχουν κληθεί ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει αφενός πως τα τέσσερα πρόσωπα δεν μπορούν να «παραστούν» μέσω… έγγραφων υπομνημάτων και αφετέρου πως δεν μπορεί να σταθεί εκ μέρους των τεσσάρων προσώπων η επίκληση του απορρήτου. 

Τα δυο αυτά δεδομένα, καθώς επίσης και να είναι δημόσια η επικείμενη συνεδρίαση της Θεσμών και Διαφάνειας, κατατέθηκαν σήμερα από τους εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν πως θα επιμείνουν στην αυτοπρόσωπη παρουσία των τεσσάρων προσώπων ακόμη και αν απαιτηθεί να χρησιμοποιηθεί το μέτρο της βίαιης προσαγωγής με βάση το σκεπτικό πως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει ανάλογες δικαιοδοσίες με μια εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Πάντως, ανώτερη κοινοβουλευτική πηγή, σημείωνε πως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν μπορεί να διατάξει βίαιη προσαγωγή, καθώς πρόκειται για διαδικασία ακρόασης και όχι εξέτασης μαρτύρων.

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν πως «σύμφωνα με το άρθρο 43Α παρ. 2 περ. α) του Κανονισμο της Βουλής η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει την εξουσία να καλεί και να εξετάζει πρόσωπα “με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147”. Πρόκειται για περίπτωση που δεν συνιστά απλή “ακρόαση”, αλλά “εξέταση” αυτών των προσώπων. Για το λόγο αυτόν, στην περίπτωση αυτή είναι κατά τον Κανονισμό της Βουλής δυνατή και η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής (άρθρο 147 παρ. 2 ΚτΒ) για εκείνο το πρόσωπο που κλητεύθηκε νόμιμα και δεν προσήλθε στην επιτροπή». 

Σε αυτό το πλαίσιο οι ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως «η αρμοδιότητα αυτή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεν προϋποθέτει τη μετατροπή της σε εξεταστική επιτροπή, αφού σε αυτή την περίπτωση έτσι και αλλιώς θα ίσχυε το άρθρο 147 ΚτΒ, που αφορά ακριβώς τις αρμοδιότητες των εξεταστικών επιτροπών, και δεν θα χρειαζόταν να γίνει παραπομπή σε αυτό και να επισημανθεί η αναλογική εφαρμογή του. Εξάλλου, η μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από ειδική μόνιμη επιτροπή της Βουλής σε εξεταστική επιτροπή προβλέπεται στην παρ. 7 του άρθρου 43Α του ΚτΒ, ενώ η αρμοδιότητα της να καλεί και να εξετάζει πρόσωπα με τους όρους και τις διατυπώσεις που αφορούν τους μάρτυρες κατατάσσεται συστηματικά στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου, δηλ. εκεί ακριβώς όπου περιγράφονται οι συνήθεις αρμοδιότητές της».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis