Ξαναπαίρνει «φωτιά η αντλία»: Προς τα 100 δολάρια το πετρέλαιο – Νέες αυξήσεις από τα καύσιμα έως το σούπερ μάρκετ


Η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου μας προδιαθέτει για ένα δύσκολο χειμώνα με ανατιμήσεις. 

Αμείωτο συνεχίζεται το ράλι στη διεθνή τιμή του πετρελαίου που φλερτάρει με τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το αργό έχει ήδη αγγίξει τριψήφιο ποσό με τα «σύννεφα» ενός νέου κύματος ακρίβειας να… συγκεντρώνονται εκ νέου στη χώρα μας. 

Την ίδια ώρα η τιμή του νιγηριανού αργού Qua Iboe ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG QUA-E, ενώ το αργό Tapis της Μαλαισίας έφτασε τα 101,30 δολάρια την περασμένη εβδομάδα.

Το πετρέλαιο σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο του 2023, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στην προοπτική ελλείμματος προσφοράς το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Οι εκτιμήσεις για περιορισμένη προσφορά στηρίζεται στην παράταση των περικοπών προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Οι δύο αυτές χώρες είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί της ομάδας ΟΠΕΚ+, τα περισσότερα άλλα μέλη της οποίας περιορίζουν επίσης την παραγωγή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο Brent, ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς, διαπραγματεύονταν έως και 94,89 δολάρια τη Δευτέρα.

Το Qua Iboe, και ορισμένα άλλα αργά πετρέλαια που τιμολογούνται έναντι του Brent, βρίσκονται ήδη πάνω από τα 100 δολάρια.

Όπως έγραφε νωρίτερα το Bloomberg η μειωμένη προσφορά που αυξάνει τις τιμές θα οδηγήσει μοιραία σε νέες πληθωριστικές πιέσεις.

Ακρίβεια δίχως τέλος στο σούπερ μάρκετ

Την ίδια ώρα η ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ σαρώνει και… συρρικνώνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Αρκετοί καταναλωτές πέφτουν καθημερινά θύματα της νέας τάσης να πωλούν ακριβότερα και… λιγότερα (σε ποσότητα) προϊόντα.

«Ο καταναλωτής πάει να ψωνίσει κάτι με βάση την τιμή, το θέμα της ποσότητας δεν το κοιτάγανε ποτέ. Το κοιτάνε τελευταία», είπε ένας εργαζόμενος σε σούπερ μάρκετ στο Mega.

Για παράδειγμα, τα κατεψυγμένα φασολάκια πριν από δύο χρόνια τα βρίσκαμε σε συσκευασία του ενός κιλού με 2, 63€ και τώρα έχει μειωθεί η ποσότητά τους κατά 100γρ και η τιμή ανέβηκε στα 2,76 ευρώ.

«Κάποιες συσκευασίες ήταν κιλό, έχουν γίνει 900 γρ, κάποιες άλλες συσκευασίες ήταν 450γρ, έχουν γίνει 420γρ, κάποιες 500γρ έχουν γίνει 450γρ», συμπλήρωσε.

Στην κατηγορία των κατεψυγμένων τροφίμων συσκευασία φιλέτου γλώσσας που το 2021 ζύγιζε 850γρ και κόστιζε 6,75 € σήμερα έχει μειωθεί κατά 100 γρ. και η τιμή έχει εκτιναχθεί στα 9.85€.

«Έχει μειωθεί η ποσότητα από όλα τα προϊόντα σχεδόν και οι τιμές παίρνουν τον ανήφορο», είπε ένας καταναλωτής.

Ο συγκεκριμένος καταναλωτής διέκρινε τη διαφορά στο αγαπημένο του γιαούρτι.

«Επιδόρπιο γιαουρτιού φράουλας ήταν 3Χ200γρ και τώρα είναι 3Χ180γρ και η τιμή αντί να πέσει ανέβηκε».

Εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων αναφέρουν πως το φαινόμενο αυτό αποτελεί πλέον μία παγιωμένη τακτική που ακολουθούν σταθερά μεγάλες εταιρίες.

«Στο αφρόλουτρο από 750ml που ήταν, έγινε 720ml και αντί να χαμηλώσει η τιμή είναι 1€ πάνω. Το ίδιο πράγμα έχει γίνει και στα μαλακτικά, από 68 μεζούρες 55 και 1€ επάνω».

Νέο «ράλι» στην τιμή της βενζίνης 

Δεν έχει τέλος η ξέφρενη πορεία της τιμής της βενζίνης, η μέση τιμή της οποίας έχει ήδη σπάσει το φράγμα των 2 ευρώ/λίτρο, ενώ οι εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα παραμένουν δυσοίωνες.

Αναλυτικότερα, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (18/9) στην ΕΡΤ, ο Γενικός Γραμματέας των Βενζινοπωλών Αττικής Απόστολος Καλατζόπουλος εκτίμησε ότι θα έχουμε άνοδο στην τιμή της βενζίνης και τις δύο επόμενες μέρες και ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αποκλιμάκωση.

Σύμφωνα με τον κ. Καλατζόπουλο, «το ίδιο ισχύει και για το πετρέλαιο θέρμανσης. Περιμένουμε κάποια επιδότηση, αν θα γίνει κάτι, αν θα δώσει το κράτος, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε τίποτα».

«Έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, όταν αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου, η τιμή του θα είναι ακριβότερη από πέρυσι», είπε ο Γενικός Γραμματέας των Βενζινοπωλών Αττικής.

Όπως υπογράμμισε, οι βενζινοπώλες είναι «ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Ο μοναδικός κλάδος που έχουμε πλαφόν στη λιανική πώληση σε ελεύθερη οικονομία».

«Καλό θα ήταν να κάνατε ένα ρεπορτάζ στις εταιρείες, στα διυλιστήρια, στο υπουργείο που κάνει την τιμολόγηση», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πάνω από τα 2 ευρώ η βενζίνη, ξεπέρασε το 1,8 το diesel

Σύμφωνα με το δελτίο επισκόπησης τιμών υγρών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης βρίσκεται στα 2,033 ευρώ/λίτρο (στοιχεία 17/9/23).

Την ίδια ώρα, η μέση τιμή στο diesel κίνησης διαμορφώνεται στα 1,837 ευρώ/λίτρο.

Οι περιοχές με την ακριβότερη και φθηνότερη βενζίνη

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο του υπουργείου Ανάπτυξης λίτρο (στοιχεία 17/9/23), την ακριβότερη βενζίνη θα συναντήσει κανείς:

  • στις Κυκλάδες με μέση τιμή στα 2,269 ευρώ/λίτρο,
  • στα Δωδεκάνησα με μ.τ. στα 2,192 ευρώ/λίτρο,
  • στη Λευκάδα με μ.τ. στα 2,111 ευρώ/λίτρο,
  • στην Ευρυτανία με μ.τ στα 2,106 ευρώ/λίτρο,
  • στην Κεφαλονιά με μ.τ στα 2,101 ευρώ/λίτρο.

Στον αντίποδα, η φθηνότερη -για την εποχή- βενζίνη πωλείται:

  • στη Θεσσαλονίκη με μέση τιμή στα 2,000 ευρώ/λίτρο,
  • στην Αττική με μ.τ στα 2,002 ευρώ/λίτρο,
  • στη Χίο με μ.τ 2,006 ευρώ/λίτρο,
  • στην Πιερία με μ.τ στα 2,009 ευρώ/λίτρο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis