O πρόεδρος της UEFA μίλησε για την… επόμενη ημέρα του ποδοσφαίρου


Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, μίλησε αναφορικά με τις αλλαγές που αναμένεται να γίνουν στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Παρουσία του Σλοβένου προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, πραγματοποιήθηκε το 6ο Τακτικό Συνέδριο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στη Βιέννη, όπου παρευρέθηκαν οι εκπρόσωποι των 55 ομοσπονδιών-μελών της.

Με τα λόγια του θέλησε να διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι το ποδόσφαιρο θα συνεχίσει να αποτελεί μέλος του κόσμου στον οποίο δεν υπαγορεύονται τα πάντα από την εξουσία, το κέρδος ή τον κυνισμό.

Ο πρόεδρος της UEFA μίλησε για την αλληλεγγύη που επέδειξε η ποδοσφαιρική κοινότητα στον αντίκτυπο της πανδημίας της Covid-19, καθώς και στην απειλή της, τονίζοντας ότι η συνεργασία και η ταχύτατη εύρεση λύσεων τους κράτησε ενωμένους.

Οι επιτυχίες του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Βέβαια δεν γινόταν να μην σχολιάσει το αποτυχημένο εγχείρημα της ευρωπαϊκής Super League, το οποίο χαρακτήρισε ως «μια θρασύδειλη προσπάθεια από μια χούφτα ολιγαρχών και αριστοκρατών του ποδοσφαίρου να ξεκινήσει ένα έργο που θα είχε καταπατήσει όλες τις αξίες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και της ευρωπαϊκής κοινωνίας».

Επίσης τόνισε ότι το ποδόσφαιρο ήταν ο νικητής, όταν η UEFA κατάφερε να διοργανώσει ένα EURO ανδρών κατά τη διάρκεια μιας άνευ προηγουμένου κρίσης υγείας σε 11 χώρες, υπενθύμισε και την δημιουργία μίας νέας διοργάνωσης, του Europa Conference League, «μια διοργάνωση που ζει και αναπνέει το είδος του ποδοσφαίρου που αγαπάμε και μας θυμίζει το ποδόσφαιρο του δεκαετία του 1980».

Όσον αφορά το οικονομικό Fair Play, ο Τσέφεριν χαιρέτισε την υποστήριξη που δόθηκε στην UEFA από όλους τους φορείς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για μια σημαντική αναμόρφωση του συστήματος, «προκειμένου να διαφυλαχθεί το μακροπρόθεσμο μέλλον του συλλογικού ποδοσφαίρου, να τονωθούν οι επενδύσεις και να αποκατασταθεί η οικονομική ισορροπία».

Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι χαιρέτησε τη στρατηγική συμμαχία με τη CONMEBOL «για να γιορτάσουμε περισσότερα από 50 χρόνια φιλίας μεταξύ του ευρωπαϊκού και του νοτιοαμερικανικού ποδοσφαίρου. Δεν είναι μια συμμαχία εναντίον κανενός. Είναι μια συμμαχία για το καλό του ποδοσφαίρου», ενώ, επιστρέφοντας στην ευρωπαϊκή Super League, εξήρε το ενωτικό πνεύμα που επιδείχθηκε από τις ομοσπονδίες-μέλη, τους συλλόγους, τις λίγκες, τους παίκτες, τους προπονητές, τους φιλάθλους, τους εμπορικούς και τηλεοπτικούς εταίρους, τη ΔΟΕ, τις πολιτικές αρχές της ΕΕ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, «αντιτιθέμενοι σε ένα αλαζονικό και περιφρονητικό σχέδιο που επινοήθηκε από μια χούφτα δισεκατομμυριούχους που δεν μπορούν να ενστερνιστούν την ιδέα ότι στο γήπεδο ποδοσφαίρου -όπως στη ζωή- μπορεί να χάσεις από κάποιον μικρότερο από τον εαυτό σου».

«Η UEFA υπερασπίζεται το γενικό συμφέρον»

Tέλος αναφέρουμε ότι μίλησε αναφορικά με την τελική μορφή και τη λίστα πρόσβασης για τις συλλογικές διοργανώσεις της από τη σεζόν 2024/25, τονίζοντας ότι:

«Η UEFA έχει καθήκον και ευθύνη να υπερασπίζεται το γενικό συμφέρον και όχι τα συμφέροντα μιας μειοψηφίας. Αποφασίσαμε, μαζί με την ECA και τους συλλόγους, να παραμείνουμε πιστοί στις αρχές μας της αθλητικής αξίας και του σκοπού έναντι του κέρδους».

«Έχουμε ακόμα πολλά προβλήματα να λύσουμε, για να κάνουμε το άθλημά μας πρότυπο και μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης από ό,τι είναι σήμερα. Το να ισχυρίζεται κανείς ότι δεν υπάρχει ρατσισμός ή διακρίσεις στο ποδόσφαιρο δεν είναι αλήθεια.

Υπάρχει στο ποδόσφαιρο, όπως και στην υπόλοιπη κοινωνία. Στο χέρι μας είναι να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα κατά μέτωπο. Πρέπει επίσης να φροντίσουμε τη σωματική και ψυχική υγεία των παικτών. Πρέπει να λάβουμε μέτρα για να αποτρέψουμε την κακοποίησή τους στα social media, πρέπει να προσφέρουμε ψυχολογική υποστήριξη για να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν την πίεση που δέχονται», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή: ieidiseis.gr