Bitcoin – Crypto: «Καπνός» 200 δισ. δολ. σε λίγες ώρες, σεισμός στα χρηματιστήρια


Μεγάλο ξεπούλημα «εξαφάνισε» από την αγορά κρυπτονομισμάτων περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγορά μέσα σε μόλις 24 ώρες.

Περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια «έφυγαν» από την αγορά κρυπτονομισμάτων σε μια μέρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις από τον ιστότοπο παρακολούθησης τιμών CoinMarketCap. Πρόκειται για τεράστιο ξεπούλημα με τη «βουτιά» να «μεταδίδεται» και στα χρηματιστήρια, σύμφωνα με αναλυτές.

Η μεγάλη βουτιά, λόγω της κατάρρευσης του νομίσματος TerraUSD, έπληξε σκληρά τα κρυπτονομίσματα. Το Bitcoin υποχώρησε έως και 10% την τελευταία ημέρα στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ το Ethereum υποχώρησε έως και 16%.

Το τεράστιο ξεπούλημα έχει εξαπλωθεί αστραπιαία στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, με αναλυτή να θυμίζει τη λειτουργία των τραπεζών κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008. 

Τα κρυπτονομίσματα είναι μια μορφή ψηφιακού χρήματος που χρησιμοποιεί μαθηματικά για να δημιουργήσει ένα μοναδικό κώδικα στον οποίο επενδύουν οι πελάτες.

Το Bitcoin ήταν το πρώτο ψηφιακό νόμισμα που ξεκίνησε το 2009 για να παρακάμψει τις κεντρικές τράπεζες και ένας αυξανόμενος αριθμός αντίστοιχων νομισμάτων έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια..

Πόσα έχασαν Bitcoin και Ethereum

Το sell-off εξαφάνισε πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγορά κρυπτονομισμάτων σε μόλις 24 ώρες, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο εκτιμήσεις από τον ιστότοπο παρακολούθησης τιμών CoinMarketCap.

Το Bitcoin υποχώρησε έως και 10%, στα χαμηλότερα επίπεδά του σε 16 μήνες, στα 25.401,05 δολάρια ΗΠΑ. Στις προηγούμενες οκτώ συνεδρίες, έχασε το ένα τρίτο της αξίας του ή 13.000 δολάρια και έχει μείωση περισσότερο από 45% μέχρι στιγμής φέτος. Από το ανώτατο όριο των 69.000 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021, έχει χάσει σχεδόν τα δύο τρίτα της αξίας του.

Το Ethereum, το οποίο έχει χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αγοραίας του αξίας μέχρι στιγμής φέτος, υποχώρησε έως και 16%.

Το sell-off ανέβασε τη συνδυασμένη αγοραία αξία όλων των κρυπτονομισμάτων στα 1,12 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, περίπου το ένα τρίτο από εκείνο που ήταν τον περασμένο Νοέμβριο, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία από το CoinMarketCap, με περισσότερο από το 35% αυτής της απώλειας να σημειώνεται αυτή την εβδομάδα.

Τι προκάλεσε το  sell-off στα crypto

Ο πανικός εξαπλώθηκε από την κατάρρευση αυτή την εβδομάδα στο stablecoin TerraUSD, γνωστό ως «UST», όταν υποχώρησε κάτω από το 1:1 σε σχέση με το δολάριο.

«Η κατάρρευση του Peg στο TerraUSD είχε κάποιες δυσάρεστες και προβλέψιμες διαρροές. Έχουμε δει ευρεία ρευστοποίηση σε BTC, ETH και στα περισσότερα νομίσματα ALT», δήλωσε στο Reuters ο Richard Usher, επικεφαλής του τμήματος διαπραγμάτευσης OTC στον Όμιλο BCB, προσθέτοντας ότι οι κινήσεις θυμίζουν τις τράπεζες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.

Το TerraUSD, το οποίο σκαρφάλωσε πρόσφατα στα 10 κορυφαία με βάση την αγοραία αξία, ήταν περίπου στα 50 σεντς την Πέμπτη, σύμφωνα με τα στοιχεία τιμών της CoinGecko.

Τα Stablecoins είναι ψηφιακές μάρκες που συνδέονται με την αξία παραδοσιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως το δολάριο ΗΠΑ. Εξαιτίας αυτού ευνοούνται στις αγορές κρυπτογράφησης σε περιόδους αναταραχής.

 Τα περισσότερα stablecoins υποστηρίζονται από αποθεματικά, αλλά το TerraUSD είναι ένα αλγοριθμικό ή «αποκεντρωμένο», stablecoin, το οποίο υποτίθεται ότι διατηρεί τον δεσμό του μέσω ενός πολύπλοκου μηχανισμού που περιλαμβάνει την εναλλαγή του με ένα άλλο διακριτικό ελεύθερης κίνησης.

Ωστόσο, ακόμη και τα stablecoins που υποστηρίζονται από αποθεματικά, τα οποία λένε ότι έχουν επαρκή περιουσιακά στοιχεία για να διατηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, έδειχναν σημάδια αναταραχής την Πέμπτη (12/5), αναφέρει το Reuters.

Το Tether, ένα σημαντικό stablecoin, υποχώρησε σε σχέση με το δολάριο, φθάνοντας έως και τα 98 σεντς νωρίς την Πέμπτη, σύμφωνα με το CoinGecko. Το USD Coin διαπραγματευόταν περίπου στα 1,04 δολάρια ΗΠΑ ενώ το Binance USD ήταν στα 1,07 δολάρια ΗΠΑ – μια σημαντική διαφορά από το συνηθισμένο εύρος του, ανέφερε το Reuters.

«Το περιστατικό με το Terra προκαλεί πανικό στη βιομηχανία, καθώς το Terra είναι το τρίτο μεγαλύτερο σταθερό νόμισμα στον κόσμο», δήλωσε στο Reuters η Ipek Ozkardeskaya, ανώτερη αναλυτής της Swissquote Bank. Αλλά η TerraUSD «δεν μπορούσε να κρατήσει την υπόσχεσή της να διατηρήσει μια σταθερή αξία σε όρους δολαρίων ΗΠΑ».

Τι συμβαίνει τώρα

Τα αποθέματα που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα στην Ασία υποχώρησαν επίσης, υποδηλώνοντας ότι η «σφαγή» εξαπλώνεται περαιτέρω. Η εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ εταιρεία fintech BC Technology Group Ltd, έκλεισε με πτώση 6,7%. Η ιαπωνική Monex Group Inc – η οποία κατέχει τις αγορές TradeStation και Coincheck – έκλεισε με μείον 10%.

Αλλά οι επενδυτές κρυπτογράφησης είναι συνηθισμένοι σε άγριες ταλαντεύσεις στην αγορά. Το Bitcoin και το Ethereum αντιστάθμισαν γρήγορα τις απώλειες για να διαπραγματευτούν με πτώση 4,2% και 9% αντίστοιχα, από τις 4:45 μ.μ. ώρα Χονγκ Κονγκ.

Το μεγαλύτερο πλήγμα μπορεί να είναι η τιμολόγηση των stablecoin ως, επίσης, σταθερή.

Η καταστροφή μπορεί επίσης να υπονομεύσει την ιδέα ότι τα κρυπτονομίσματα, τα οποία έχουν μειώσει τις πωλήσεις μετοχών στο παρελθόν, είναι αξιόπιστης αξίας εν μέσω αστάθειας. Ο ψηφιακός κόσμος φαίνεται να αντιμετωπίζει την ίδια φυγή κινδύνου με την ευρύτερη αγορά – και σε αυτή την περίπτωση μπορεί ακόμη και να τον τροφοδοτεί.

Καθώς τόσο τα χρηματιστήρια, όσο και οι αγορές κρυπτονομισμάτων έπεσαν την Πέμπτη, οι διαπραγματευτές ανέφεραν το χάος στην αγορά κρυπτογράφησης ως εστιακό σημείο ανησυχίας, όπως αναφέρει το Bloomberg. Ανησυχούν ότι οι μικροί, που έχασαν πολλά στην τρέλα των μετοχών, θα εξαφανιστούν έπειτα από αυτές τις απώλειες κρυπτογράφησης και θα πουλήσουν οτιδήποτε άλλο.

«Η μετάδοση εδώ δεν οφείλεται σε δεσμούς μεταξύ του οικοσυστήματος κρυπτογράφησης και του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά μέσω του συναισθήματος των λιανικών επενδυτών», δήλωσε στο Bloomberg ο Νικόλαος Πανιγκιρτζόγλου, από την JPMorgan Chase & Co. «Εάν η απώλεια κεφαλαίου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων στις αγορές κρυπτογράφησης προκαλεί ευρείες περικοπές από ιδιώτες επενδυτές σε άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, όπως μετοχές, τότε εκεί είναι η διάχυση».

Τι σημαίνει αυτό για τους επενδυτές

Οι παράγοντες της αγοράς εξακολουθούν να αξιολογούν τις συνέπειες της κατάρρευσης του TerraUSD για να προσδιορίσουν εάν μεγάλες εταιρείες ή επενδυτές έχουν πληγεί σοβαρά, κάτι που θα παρείχε μια πιθανή ένδειξη για ευρύτερη μετάδοση, αναφέρει το Reuters.

Όσο για τους δισεκατομμυριούχους κρυπτογράφησης, έχουν περάσει δύσκολες εβδομάδες.

Η περιουσία του Μπράιαν Άρμστρονγκ, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Coinbase Global Inc., του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ, συρρικνώθηκε από 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο σε μόλις 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Οι μετοχές της Coinbase σημείωσαν πτώση 78% από την δημόσια εγγραφή της τον Απρίλιο του 2021, αναγκάζοντας τον Άρμστρονγκ να μπει στο Twitter για να υπερασπιστεί την εταιρεία του.

Δεν υπάρχει «κίνδυνος χρεοκοπίας» ακόμη και εν μέσω εκδήλωσης «μαύρου κύκνου» και τα χρήματα των χρηστών είναι ασφαλή, έγραψε στο Twitter.

{https://twitter.com/brian_armstrong/status/1524442043237380096}

Ο Καναδός Changpeng Zhao, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Binance, έχει χάσει ακόμη μεγαλύτερη περιουσία από τον Armstrong στα χαρτιά.

Το Bloomberg αναφέρει ότι έκανε το ντεμπούτο του στον δείκτη πλούτου του Bloomberg τον Ιανουάριο με καθαρή περιουσία 96 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας τον μακράν τον πλουσιότερο Καναδό. Μέχρι την Τετάρτη είχε συρρικνωθεί στα 16 δισεκατομμύρια δολάρια, χρησιμοποιώντας τη μέση εταιρική αξία σε πολλαπλάσια πωλήσεις της Coinbase και της καναδικής εταιρείας κρυπτογράφησης Voyager Digital ως βάση για τους υπολογισμούς, όπως ανέφερε το Bloomberg.Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis