Το «Νέο Champions League» – Οι αλλαγές και οι τροποποιήσεις


Η εκτελεστική επιτροπή της UEFA ενέκρινε το σχέδιο για το νέο Champions League, που θα τεθεί σε ισχύ από την αγωνιστική περίοδο 2024-25.

Εγκρίθηκε το πλάνο για το «Νέο Champions League», καθώς αναμένεται να αγίνουν τροποποιήσεις και αλλαγές στην υπάρχουσα μορφή της διοργάνωσης, μετά από το αίτημα της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Λιγκών.

Η κορυφαία Ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση αναμένεται να διεξαχθεί υπό την νέα της μορφή την αγωνιστική περίοδο 2024-25, ενώ οι σημαντικότερες αλλαγές είναι η μείωση του αριθμού των αγώνων στην πρώτη φάση, από δέκα που είχε αποφασιστεί πέρυσι σε οκτώ, και η αλλαγή των κριτηρίων για τις δύο -από τις τέσσερις συνολικά- έξτρα θέσεις. Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, είπε ότι αυτό σημαίνει ότι «το όνειρο της συμμετοχής θα παραμείνει για όλους τους συλλόγους».

Οι αλλαγές

Αυτή σημαίνει ότι πλέον θα συμμετέχουν 36 ομάδες, που δεν θα είναι χωρισμένες σε ομίλους αλλά κάθε σύλλογος που συμμετέχει θα δίνει από οκτώ αγώνες (τέσσερις εντός έδρας και τέσσερις εκτός), μετά το πέρας των οποίων θα διαμορφώνεται μία ενιαία κατάταξη.
Οι οκτώ πρώτοι θα περάσουν στη φάση των νοκ-άουτ, ενώ εκείνοι από την ένατη έως την 24η θέση θα αγωνιστούν σε πλέι -οφ (εντός και εκτός έδρας) για να προχωρήσουν στην διοργάνωση. Έπειτα από την φάση των «16» μέχρι τον τελικό η διαδικασία διεξαγωγής παραμένει η ίδια.

Σημειώνεται ότι οι τέσσερεις επιπλέον θέσεις θα συμπληρώνονται σύμφωνα με τα κριτήρια της ομοσπονδίας, καθώς οι δύο θα πηγαίνουν στις χώρες με την υψηλότερη συνολική βαθμολογία στα ευρωπαϊκά κύπελλα της αμέσως προηγούμενης σεζόν.

Μία επιπλέον θέση εξασφαλίζει η πέμπτη χώρα στην κατάταξη της UEFA (τα τελευταία χρόνια σταθερά πέμπτη είναι η Γαλλία), ενώ το τελευταίο έξτρα εισιτήριο θα δίνεται μέσω των προκριματικών από το «μονοπάτι» των πρωταθλητών, εκεί δηλαδή όπου συμμετέχουν οι πρωταθλήτριες των χωρών που δεν έχουν εγγυημένη θέση στο Champions League, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Αντίστοιχες αλλαγές θα υπάρξουν από την περίοδο 2024-25 και στις άλλες δύο διοργανώσεις της UEFA. Τόσο το Europa League όσο και το Europa Conference League θα διεξάγονται με τη συμμετοχή 36 ομάδων σε ενιαίο όμιλο, με μόνη διαφορά για το ECL ότι θα διατηρηθούν οι έξι αγωνιστικές ημέρες.

«Η μορφή αυτή επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία»

«Η UEFA έδειξε ξεκάθαρα σήμερα ότι είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στο σεβασμό των θεμελιωδών αξιών του αθλητισμού και στην υπεράσπιση της βασικής αρχής των ανοιχτών αγώνων, ακολουθώντας τις αξίες και το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο που βασίζεται στην αλληλεγγύη», είπε ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η μορφή αυτή επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία και ότι θα βελτιώσει την ανταγωνιστική ισορροπία και θα δημιουργήσει σταθερά έσοδα που μπορούν να διανεμηθούν σε συλλόγους, πρωταθλήματα και στις υποδομές σε όλη την ήπειρό μας, αυξάνοντας παράλληλα την απήχηση και τη δημοτικότητα των συλλογικών μας διοργανώσεων», συμπλήρωσε.

Η UEFA επιβεβαίωσε παράλληλα ότι οι αγώνες των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων θα συνεχίζουν να διεξάγονται μέσα στην εβδομάδα, με αποτέλεσμα τα Σαββατοκύριακα να παραμένουν ελεύθερα στα εγχώρια πρωταθλήματα.

Η… εβδομάδα του Champions League

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η UEFA αποφάσισε να διατηρήσει την αρχική πρόβλεψη για δέκα εβδομάδες αγώνων, από το ξεκίνημα κάθε χρονιάς ως τον Δεκέμβριο, όμως μετά τη μείωση των αγωνιστικών σε οκτώ θα υπάρχει από μία «αποκλειστική» εβδομάδα για κάθε διοργάνωση.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει μία εβδομάδα μόνο με αγώνες του Champions League, μία μόνο με Europa League και μία μόνο με Conference League.

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC Sport

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή: ieidiseis.gr