Το εθνικό σχέδιο αναχαίτισης της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα και η στάση αναμονής της Αθήνας


Το σχέδιο που μελετά η κυβέρνηση για να ρίξει τις τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο με ορίζοντα και το 2023. 

Με την διακαή ελπίδα να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή απόφαση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής ακρίβειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και με τη γνώση ότι πολιτικά είναι μονόδρομος  να προχωρήσει άμεσα σε εθνικό σχέδιο για τη δραστική στήριξη της κοινωνίας από τους λογαριασμούς «φωτιά» του ηλεκτρικού ρεύματος πορεύεται το Μέγαρο Μαξίμου.

Χθες, στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. κ. Κ. Σκρέκας, επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή λύση έναντι της ενεργειακής ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επανέφερε, δε, τις προτάσεις της κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και τη σταθεροποίηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα.

Ταυτοχρόνως, από την Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι ακόμα κι αν δεν υπάρξει κοινή ευρωπαική στάση για τη συγκράτηση των τιμών στην ενέργεια, η κυβέρνηση έχει έτοιμο εθνικό σχέδιο προκειμένου να μην ξαναδούν στο μέλλον οι πολίτες φουσκωμένους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Όπως έχει ήδη γράψει το iEidiseis.gr, το εθνικό σχέδιο, όπως το χαρακτηρίζει η κυβέρνηση, έχει στόχο την επαναφορά των λογαριασμών του ρεύματος στον μέσο όρο του πρώτου εξαμήνου του 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος υλοποίησής του θα αγγίξει τα 4 με 5 δισ. ευρώ, στην περίπτωση που χρειαστεί – όπως όλα δείχνουν – να επεκταθεί και στο 2023.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ένα δισ. ευρώ είναι ήδη διασφαλισμένο από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε, ενώ έως τα τέλη του έτους, αναμένεται να υπάρξει ακόμα 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ενώ σε αυτά τα έσοδα μπορεί να προστεθούν τα όποια έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, εάν και όταν γίνει.

Σε πρώτη φάση, το σχέδιο θα έχει εξάμηνο ορίζοντα, αν και όλοι περίπου προεξοφλούν ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω επέκτασή του. Το κυβερνητικό σχέδιο θα ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρει κοινή λύση κατά τη Σύνοδο Κορυφής τον Μάιο.

Το βασικό σχέδιο προβλέπει να επιδοτηθεί πλήρως ή σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και για κάποιους μήνες το κόστος αγοράς φυσικού αερίου των παραγωγών ενέργειας, ίσως και της βιομηχανίας, ώστε να επιστρέψουν οι τιμές ρεύματος στα περυσινά επίπεδα.

Η τελική δημοσιονομική επιβάρυνση, πάντως, θα εξαρτηθεί από τον βαθμό που θα επιλέξει να παρέμβει η κυβέρνηση στην αγορά ενέργειας. Ανάλογα, δηλαδή, με το πόσο διευρυμένη θα είναι η βάση και η επιδότηση μεγαλύτερου αριθμού κιλοβατώρων.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis