Συγκεντρώνονται επιστολές βουλευτών για πρόταση μομφής κατά του Μπ. Τζόνσον


Όσο και να προσπαθεί ο Μπόρις Τζόνσον να δραπετεύσει από την κρίση, η δυσαρέσκεια στο πρόσωπό του μεγαλώνει μετά την αποκάλυψη ενός ακόμα πάρτι.

Τα βρετανικά ΜΜΕ δημοσιεύουν πληροφορίες  για κατάθεση ήδη των 35 από τις 54 επιστολές που είναι απαραίτητες για να προκληθεί ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του.

Οι περισσότεροι υπουργοί ωστόσο κρατούν αποστάσεις ασφαλείας έως ότου βγουν τα αποτελέσματα της έρευνας που αναμένεται αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρει το ertnews.gr.

Η ανακοίνωση αποστολής του ναυτικού στο στενό της Μάγχης για την αποτροπή των εισερχόμενων παράτυπων μεταναστών και η ανακοίνωση για πάγωμα του τέλους εισφοράς στο BBC που χαρακτηρίστηκε καταστροφική από την αντιπολίτευση, φαίνεται πως είναι στο σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον για να ξεφύγει από την κρίση.

Η «επίθεση» στο BBC

Εκατό χρόνια μετά την ίδρυσή του του BBC τίθεται ίσως για πρώτη φορά σε κίνδυνο η συνέχιση της λειτουργίας του, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζουμε έως σήμερα, με την υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας, Ναντίν Ντόρις, να ανακοινώσει επίσημα ότι η κυβέρνηση Τζόνσον «παγώνει» για δύο χρόνια τη χρηματοδότηση του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει, κατά τα όσα υποστηρίζει, τους οικονομικούς πόρους των πολιτών.

Το BBC έχει συγκρουστεί τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και υπουργοί του έχουν κατηγορήσει το δίκτυο ότι δεν παρέχει αμερόληπτη πληροφόρηση.

Η Λούσι Πάουελ, η αρμόδια του Εργατικού Κόμματος σε θέματα Πολιτισμού, είπε στο κοινοβούλιο ότι το πάγωμα της χρηματοδότησης συνιστά επίθεση σε έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς στη Βρετανία και κατηγόρησε την Ντόρις για «πολιτιστικό βανδαλισμό».

Όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ της και η Deutsche Welle, πολύμηνες συζητήσεις των υπευθύνων του σταθμού με τη βρετανική κυβέρνηση φαίνεται πως δεν είχαν και την καλύτερη κατάληξη.

Το BBC λειτουργεί βάσει βασιλικού διατάγματος, το οποίο καθορίζει τον σκοπό λειτουργίας του σταθμού και τη χρηματοδότηση, λειτουργώντας ουσιαστικά ως συνταγματική βάση για το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό.

«Στοχοποίηση του BBC για να σώσει ο Τζόνσον την πρωθυπουργία του»

Για πολλά βρετανικά μέσα και την αντιπολίτευση πιστεύεται ότι οι εξαγγελίες και η στοχοποίηση του δημόσιου καναλιού, γίνονται σε μια προσπάθεια του Μπόρις Τζόνσον να μεταφέρει τη συζήτηση και να «πετάξει» ουσιαστικά τα σκάνδαλα των πάρτι από πάνω του.

Η τομεάρχης πολιτισμού του Εργατικού Κόμματος, Λούσι Πάουελ, κατηγόρησε μάλιστα Τζόνσον και Ντόρις ότι «είναι διαβολικά αποφασισμένοι να επιτεθούν στο σπουδαίο βρετανικό ίδρυμα επειδή δεν τους αρέσει η δημοσιογραφία του».

Το BBC υπολογίζεται ότι λαμβάνει πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως από το τέλος αδείας και έστω το πάγωμα της πληρωμής θα σήμαινε την απώλεια πολλών εκατομμυρίων το χρόνο και σίγουρα το «ξήλωμα» πολλών υπηρεσιών του δημόσιου σταθμού.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή: tanea.gr