Οι προβληματισμοί της «γαλάζιας» Άννας Ευθυμίου για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τον ΟΑΕΔ


Μια σειρά από ερωτήματα για κρίσιμα ζητήματα γύρω από το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τον ΟΑΕΔ έθεσε η «γαλάζια» Άννα Ευθυμίου.

Ξεκαθαρίζοντας πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΟΑΕΔ, το οποίο ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, έχει θετικές διατάξεις και πως το υπερψηφίζει και επί της αρχής και επί των άρθρων η βουλευτής της ΝΔ Άννα Ευθυμίου διατύπωσε μια σειρά από προβληματισμούς κατά την συζήτηση του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Προβληματισμοί και ερωτήματα που προέρχονται, όπως υποστήριξε η «γαλάζια» βουλευτής, από την συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς και τους εργαζόμενους. Με σκοπό να υπάρξουν απαντήσεις τόνισε η Άννα Ευθυμίου «για την διευκόλυνση της πραγματικής βούλησης του νομοθέτη να εφαρμοστεί απρόσκοπτα το νομοσχέδιο αυτό».

Αναφορικά με την μετονομασία του ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ η Άννα Ευθυμίου στάθηκε στο ποιο είναι το κόστος της μετονομασίας καθώς επίσης και «όσο και ως προς το rebranding, γιατί ο ΟΑΕΔ είναι χρόνια τώρα ταυτισμένος με το κοινωνικό κράτος, με την ανεργία, με τις προοπτικές απασχόλησης, άρα, αν αυτό έχει κοστολογηθεί. Γιατί εδώ προκύπτει το ερώτημα, αν έχουν όντως κοστολογηθεί όλα αυτά, τι θα ήταν πιο επωφελές, η μετονομασία ή αυτά τα χρήματα, που θα είναι από το Ταμείο Ανάπτυξης, γιατί αυτή η απάντηση έχει δοθεί, θα ήταν καλύτερο και πιο αποδοτικό να αποδοθούν ως ευεργετήματα στους ανέργους;».

Για το ζήτημα της τοποθέτησης τριών Υποδιοικητών η βουλευτής της ΝΔ σημείωσε: «Ποιο ήταν εκείνο το σημείο, το τρωτό, που δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει ο ένας Διοικητής και αν έχει αξιολογηθεί, διότι είναι θέση υψηλών απαιτήσεων, ποιος θα είναι ο χρόνος που οι διοικητές αυτοί θα μπορέσουν να καταρτιστούν πάνω στο αντικείμενο αυτό, ώστε να γίνονται αποδοτικοί;».

Αναφερόμενη στο ζήτημα που έχουν θέσει οι κοινωνικοί εταίροι αλλά και σημαντική μερίδα εργοδοτών για τον περιορισμό του ρόλου των κοινωνικών εταίρων τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο ή την μη ύπαρξη, την εκπροσώπηση των κοινωνικών εταίρων στο Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων, η Άννα Ευθυμίου σημείωσε πως «θα ήθελα να ρωτήσω, ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, δεδομένου, ότι όπως υποστηρίχθηκε και από τους φορείς, δεν υπήρξαν ποτέ κάποιες αντιδικίες, αντιπαλότητες, έντονες διαφωνίες, ώστε να δικαιολογήσει κάτι τέτοιο. Ποιοι ήταν οι λόγοι, λοιπόν; Και στο πλαίσιο αυτό και η εκπροσώπηση των εργαζομένων του ΟΑΕΔ από τον αριθμό 2 στον αριθμό 1 και αυτό δημιουργεί ένα θέμα, μειώνεται η εκπροσώπηση των εργαζομένων και είναι κάτι που μου έθεσαν οι εργαζόμενοι».

Για το ζήτημα της παραβίασης των υποχρεώσεων που έχουν οι άνεργοι που είναι στα μητρώα του ΟΑΕΔ η «γαλάζια» βουλευτής τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να εκφράσω τον εξής προβληματισμό, που μου έχει τεθεί από εργαζόμενους, δεδομένου, όπως είπε ο κ. υπουργός, ότι γύρω στις 50.000 είναι αυτοί που στην ουσία έχουν ένα υψηλό οικογενειακό εισόδημα και η διαφορά με τα στοιχεία που παρουσιάζει η ΕΛΣΤΑΤ σε σχέση με αυτά που παρουσιάζει ο ΟΑΕΔ είναι στις 500.000 άνεργοι, τώρα, αν για αυτούς τους 50.000, ή γενικότερα, μου έχει τεθεί το θέμα, ότι αυτή η ποινή είναι ιδιαίτερα δυσανάλογη δηλαδή της διαγραφής για δύο χρόνια αν δεν δεχτείς τρεις φορές απασχόληση, με συγκεκριμένα κριτήρια, ή αν δεν μπεις σε προγράμματα κατάρτισης για 6 μήνες, αυτές οι ποινές είναι ιδιαίτερα δυσανάλογες».

Και συνέχισε λέγοντας η Άννα Ευθυμίου: «Επίσης, σε αυτό το πλαίσιο, δεν έχει προβλεφθεί και κάποιος μηχανισμός που θα προσφεύγει ο εργαζόμενος, για να υποστηρίξει τη δική του άποψη, συν το γεγονός, ότι υπάγονται τεχνικά προβλήματα και θα θέσω ένα παράδειγμα. Κάποιος εργαζόμενος διαγράφεται γιατί δεν έχει δεχθεί για τρεις φορές τη θέση εργασίας την προσφερόμενη και στη συνέχεια, μετά από τον ένα μήνα τις διαγραφής του, βρίσκει δουλειά για ένα χρόνο και μετά τον ένα χρόνο απολύεται. Αυτός κανονικά δεν θα δικαιούνταν το επίδομα ανεργίας; Τώρα, πώς θα γίνει; Υπάρχει μια αποστέρηση της δυνατότητας αυτής. Αυτός είναι ένας τεχνικός λόγος, είναι ένα παράδειγμα, όμως, το οποίο θα παρουσιαστεί ενδεχομένως και υπάρχει ένα ζήτημα που εγείρεται σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές του, που έχουν κρατηθεί για αυτό το σκοπό. Άρα, μήπως να αξιολογήσουμε, μήπως δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα και πώς αυτά μπορούν να λυθούν;».

Καταλήγοντας στους προβληματισμούς που έθεσε στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σχετικά με ρυθμίσεις του νομοσχεδίου η Άννα Ευθυμίου ρώτησε «εάν τα προγράμματα κατάρτισης θα συνεχίσουν να υπάρχουν στις δομές του ΟΑΕΔ, πέρα από τους που καταρτίζουν τους παρόχους, τους εργαζόμενους, αν θα υπάρχουν αυτά, αν θα συνεχιστούν και στις δομές του ΟΑΕΔ και με ποιο τρόπο και αν θα υπάρχει και ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης;».

Και επίσης, αναφορικά με την αξιοποίηση της περιουσίας του ΟΑΕΔ η «γαλάζια» βουλευτής ανέφερε «ποια θα είναι η πολιτική, η κοινωνική, ως προς τη στέγαση των νέων ανθρώπων; Θα ήθελα να ρωτήσω, αν στο πλαίσιο αυτό, ποιο είναι γενικά το πλάνο για αυτή την πολιτική, ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας και αν αυτή στηρίζεται σε κάποια αντίστοιχη μελέτη πάνω στις διατάξεις αυτές που έρχονται προς ψήφιση που αφορούν την αξιοποίηση της περιουσίας του ΟΑΕΔ;».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis