Οικονόμου: Πρέπει να βοηθήσει και η ΕΕ στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας


Το «μπαλάκι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέταξε ο Γιάννης Οικονόμου σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κρίση ακρίβειας. «Μέχρι να πάρει μπροστά η Ε.Ε η κυβέρνηση θα συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών», είπε μεταξύ άλλων.

Ως μια «εκρηκτική συγκυρία» χαρακτήρισε ο Γιάννης Οικονόμου την περίοδο που διανύουμε λόγω της ακρίβειας που «στραγγαλίζει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.  

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι από την πρώτη στιγμή που το πρόβλημα της ακρίβειας εμφανίστηκε με απειλητικές διαθέσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να αντιμετωπίσει και για το λόγο αυτό έχει διαθέσει στην κοινωνία και κυρίως σε όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, συνολικά 4 δις ευρώ.

Αισχροκέρδεια

Σε ό,τι αφορά στην αισχροκέρδεια, είπε αρχικά πως για την ενέργεια, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι τα τυχόν υπερκέρδη των εταιρειών, όταν και αν βεβαιωθούν από την ΡΑΕ θα φορολογηθούν σε ποσοστό 90% και τα χρήματα θα επιστραφούν μέσω του προϋπολογισμού και πάλι στην κοινωνία.

Για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, δήλωσε ότι γίνονται συστηματικοί έλεγχοι και βεβαιώνονται πρόστιμα στους παραβάτες. Συμπλήρωσε πως από την επομένη εβδομάδα όταν και θα λυθεί και το νομικό πρόβλημα, θα ανακοινώνονται τα ονόματα των παραβατών για να γνωρίζουν οι καταναλωτές ποιοι αισχροκερδούν .

«Να βοηθήσει η ΕΕ με ουσιαστικά και γενναία μέτρα»

Ο κ. Οικονόμου παραδέχθηκε ότι «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της ακρίβειας στο σύνολο τους και πρέπει η Ε.Ε να βοηθήσει παίρνοντας ουσιαστικά και γενναία μέτρα, καθώς το πρόβλημα αφορά όλα τα κράτη».

Πρόσθεσε δε πως «μέχρι να πάρει μπροστά η Ε.Ε» η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών. Προειδοποίησε δε πως αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τότε εκτός από την ανθρωπιστική κρίση θα βρεθούμε μπροστά και σε μια νέα κρίση λαϊκισμού.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis