Μητσοτάκης: Σύντομα το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης έναντι της ακρίβειας


Την ανακοίνωση του νέου εθνικού προγράμματος στήριξης απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και της εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο, παραδεχομένος τατυτόχρονα ότι η εισαγόμενη ακρίβεια, όπως τόνισε, πολιορκεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Διαβεβαίωσε, δε, για μία ακόμη φορά ότι η ενεργειακή επάρκεια της χώρας είναι απόλυτα διασφαλισμένη και ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου της χώρας θα γίνουν με τρόπο τέτοιο ώστε να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, πρόκειται για μέτρα τα οποία δεν καλύπτουν όλες τις αυξήσεις, μετριάζουν όμως τις απώλειες από τις ανατιμήσεις.

Επανέλαβε, δε, ότι αυτή η μάχη με την πανευρωπαϊκή κρίση είναι άνιση και τελικά θα χρειαστεί μία πανευρωπαϊκή απάντηση. «Ας μην ξεχνάμε ότι ο πληθωρισμός των τιμών δεν αντιμετωπίζεται, σε καμία περίπτωση, με «πληθωρισμό εντυπώσεων». Αλλά μόνο με επιλογές οι οποίες είναι συνετές και αποτελεσματικές», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την Τρίτη, μαζί με άλλους ηγέτες της Βαλκανικής, θα μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη στον νέο τερματικό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής το οποίο, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, μέσα σε λιγότερο από 20 μήνες θα μας έχει δώσει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουμε πλήρως τις πηγές εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, όχι μόνο της πατρίδας μας αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου.

«Η Ελλάδα, λοιπόν, γρήγορα και πολύ μεθοδικά μετατρέπεται σε έναν ενεργειακό κόμβο της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα και σε στρατηγική πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι οι μισθοί στη χώρα μας, δυστυχώς, είναι ακόμα χαμηλοί, ως απόρροια της δεκάχρονης οικονομικής περιπέτειας και πρόσθεσε ότι εν όψει των ευρωπαϊκών αποφάσεων η κυβέρνηση αναπτύσσει και δρομολογεί τις δικές της εθνικές δράσεις.

Υπενθύμισε ότι από τη Δευτέρα ο κατώτατος μισθός, η βασική αμοιβή, αυξάνεται κατά 50 ευρώ το μήνα. Από τα 663 ευρώ πηγαίνει στα 713 ευρώ. Σε συνδυασμό με την πρώτη δόση, του Ιανουαρίου, είναι μια αύξηση της τάξης του 9,7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021, πολύ πάνω από τον πληθωρισμό. «Ουσιαστικά δίνουμε στους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό έναν επιπρόσθετο 15ο μισθό τον χρόνο» επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι αυξάνεται και το επίδομα ανεργίας, όπως και όλη η μισθολογική κλίμακα, ενώ τον Ιούνιο ακολουθεί νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Αναφέρθηκε ακόμα στις επιδοτήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα, σημειώνοντας ότι τα μέτρα αυτά βρίσκουν ανταπόκριση, αν λάβει κανείς υπόψη ότι μέσα σε 48 μόλις ώρες, πάνω από μισό πολίτες μπήκαν στην πλατφόρμα για το επίδομα καυσίμων.

Ειδική αναφορά έκανε στο ζήτημα των καταπατημένων ακινήτων του δημοσίου, που με νομοθετική ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση θα μπορούν να εξαγοραστούν, αποκαθιστώντας το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, ενισχύοντας παράλληλα τα δημόσια έσοδα με το τίμημα και τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων. Και όλα αυτά, βεβαίως, πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς.

Τέλος αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση και αφορά στο ζήτημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με το οποίο, αυξάνεται το ηλικιακό όριο των γυναικών που επιλέγουν αυτή τη μέθοδο, ιδρύεται επίσημη τράπεζα γενετικού υλικού και θεραπεύονται δεκάδες δυσλειτουργίες οι οποίες είχαν καταγραφεί στα διάφορα στάδια αυτής της κρίσιμης διαδικασίας και ταλαιπωρούσαν αφόρητα γυναίκες αλλά και ζευγάρια που επέλεγαν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή προκειμένου να κάνουν οικογένεια.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis