Με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής το Μαξίμου για ρεύμα, φυσικό αέριο και χρηματοδοτικό εργαλείο


Οι εκτιμήσεις του Μαξίμου για το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο και την κρίση στην Ενέργεια. 

Με την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το θερμό κλίμα μέσα στο οποίο ολοκληρώθηκαν οι επαφές του, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, από την Αθήνα, καλείται να προετοιμαστεί για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στα τέλη του μήνα.

Οι ζυμώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, με φόντο ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο, αλλά είναι βέβαιο ότι θα πρόκειται για μία επώδυνη διαδικασία με δεδομένο ότι πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί ομοφωνία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατεί μία καταρχήν ικανοποίηση, καθώς η λύση που φαίνεται να δρομολογείται είναι αρκετά κοντά στην πρόταση που είχε καταθέσει ο πρωθυπουργός για την αξιοποίηση των αδιάθετων κονδυλίων από τα αποθεματικά των Βρυξελλών.

Υπάρχει, ωστόσο, μία κρίσιμη διαφορά, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα μεταδίδουν ευρωπαϊκές πηγές: Θα προβλέπει την αναδιανομή κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία και όχι από τα αδιάθετα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως ζητούσε η Αθήνα, προκειμένου να κατευθυνθούν προς τα κράτη μέλη ποσά ύψους 230 δισ. ευρώ.

Κατά τις ίδιες πηγές, τα παραπάνω ποσά θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν έκτακτα προγράμματα ανάλογα με τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές. Κι εδώ, όμως, η κρίσιμη διαφορά είναι ότι οι ενισχύσεις αυτές δεν μπορούν να κατευθυνθούν απευθείας προς τους καταναλωτές, παρά μόνο προς τις επιχειρήσεις ενέργειας.

Σε μία πρώτη εκτίμηση, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι αν τελικώς η Ε.Ε. καταλήξει στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, τότε τα χρήματα που θα μπορεί να αξιοποιήσει η Ελλάδα θα κυμαίνονται περίπου στα 5 δισ. ευρώ. Θα πρόκειται για χαμηλότοκα δάνεια, με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι αν όλα προχωρήσουν προς την παραπάνω κατεύθυνση, τότε πιθανότατα η Ελλάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει και ένα σημαντικό ακόμα ποσό, κοντά στο 1 δις ευρώ, ως επιδότηση, τα οποία, όμως, επίσης δεν μπορούν να κατευθυνθούν προς τα νοικοκυριά, παρά μόνο σε επενδύσεις στην ενέργεια.

Oλα τα παραπάνω, αν και συνιστούν μία πρόοδο – αν υιοθετηθούν από το «αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο», όπως έχει χαρακτηρίσει την Ε.Ε. ο κ Μητσοτάκης – συνιστούν μία πρόοδο, η οποία, ωστόσο, μένει να αποδειχθεί αν και σε πόσο χρόνο θα μπορέσει να ανακουφίσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες από την ενεργειακή ακρίβεια, περιλαμβανομένης και της ελληνικής.

Οσον αφορά στην πρόταση του Πρωθυπουργού για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, η Επιτροπή εισηγείται να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί μόνο στην περίπτωση που υπάρξει διακοπή της ροής φυσικού αερίου σε πολλές χώρες.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis