Θάνος Πλεύρης: «Πιθανή η κατάργηση της μάσκας από 1η Ιουνίου»


Για την πιθανή κατάργηση της μάσκας «από 1η Ιουνίου», τον κορονοϊό, την ηπατίτιδα και τον προσωπικό γιατρό μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, το Σάββατο (14/05), να καταργηθεί η μάσκα «από την 1η Ιουνίου».

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις στο MEGA, ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε: «Έχουμε πει στις εξαγγελίες μας ότι η βασική ημερομηνία εξέτασης για την κατάργηση της μάσκας είναι η 1η Ιουνίου. Φαίνεται ότι θα φτάσει στην υλοποίησή του, ωστόσο μπορεί να διατηρηθεί σε κάποιους χώρους. Το πλεονέκτημα στη χώρα μας είναι ότι τους θερινούς μήνες, οι κλειστοί χώροι, είναι πολύ περιορισμένοι, στα ΜΜΜ, στα νοσοκομεία και σε χώρους φροντίδας, θα διατηρηθεί η μάσκα. Η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο, η επιθυμία μας είναι να πάμε σε λιγότερους χώρους, όπου θα υπάρχει η μάσκα. Έχουμε μιλήσει και με την κ. Κεραμέως, έτσι ώστε να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, αλλά και των Πανελλαδικών, προκειμένου κανένα παιδί να μην χάσει τις εξετάσεις του. Στο ζήτημα των Πανελλαδικών και των σχολείων θα είμαστε λίγο συντηρητικοί».

Πάντως, όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «είναι σε ύφεση» και πρόσθεσε: «Η πανδημία έιναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Ακολουθούμε κοινές πολιτικές με άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν κινούμαστε μόνοι μας. Παρ’ όλο που έχουν απελευθερωθεί τα πάντα, φαίνεται πως οι σκληροί και απλοί δέικτες έχουν πέσει. Ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσουν τον δρόμο που ακολουθούν τέτοιου είδους φαινόμενα και θα υπάρξει ύφεση. Η επιθυμία της επιστημονικής κοινότητας είναι να έχουμε ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κορονοϊό. Προφανέστατα, το φθινόπωρο θα έχουμε μια έξαρση, όπως γίνεται πάντα στους χειμερινούς μήνες».

Αναφορικά με τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, ο Θάνος Πλεύρης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας: «Έχουμε κάνει μια έρευνα από 01/01 στις νοσηλείες παιδιών, σε σχέση με τα συμπτώματα που έχει δώσει ο ΠΟΥ, και μπορύν να υπαχθούν σε αυτή την ηπατίτιδα που υπάρχει, και δεν είναι η συνήθης μορφή της. Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη έξαρση, εάν και δεν υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να χριεάζεται ακόμα και μεταμόσχευση. Με βάση τα στοιχεία, δεν υπάρχει ανησυχία».

Τέλος, ο ίδιος τοποθετήθηκε και για το μέτρο του προσωπικού γιατρού, λέγοντας: «Θα πρέπει να υππάρει ένας συμβουλος υγείας που να κατευθύνει τον πολίτη. Ανοίγουμε τον προσωπικό γιατρό, σε όλους τους γιατρούς γενικώς. Δεν υπάρχει αντίτιμο και υπάρχει ελευθερία επιλογής γιατρού. Δίνουμε ένα σοβαρό κίνητρο σε γιατρό του Δημοσίου, καθώς και σε γιατρό ιδιώτη, που συνεργάζεται με τον ΕΟΔΥ. Οι υπουργικές αποάσεις αναμένονται να βγουν μέσα στον μήνα, από τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσει η εγγραφή στον πρωοσωπικό γιατρό. Φιλοδοξούμε ότι σε ένα εξάμηνο θα έχει εγγραφεί ο ενήλικος πληθυσμός».

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis