Η UEFA αποφασίζει για το «Νέο Champions League»


Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για το Champions League, καθώς η UEFA έχει προγραμματίσει την εκτελεστική της επιτροπή όπου θα αποφασιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην διοργάνωση.  

Μεγάλες αλλαγές θέλει να πραγματοποιήσει η UEFA στο Champions League, με αύξηση των συμμετοχών από τις ομάδες, των αγώνων και των εσόδων από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγίες.

η UEFA έχει προγραμματίσει για αύριο (10/5) στη Βιέννη, την εκτελεστική της επιτροπή και μία ημέρα αργότερα (11/5) το ετήσιο συνέδριό της, θέλοντας να οριστικοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις στην κορυφαία Ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση ποδοσφαίρου.

Όπως μεταφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFΡ), η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου φαίνεται πως θα κάνει κάποια ανακοίνωση σχετικά με το «νέο Champions League» στο περιθώριο του Ετήσιου Συνεδρίου της (11/5, 11:00 έως 13:00) και όχι στην συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής (10/5, 14:00-17:00).

Τί περιλαμβάνει το… νέο Champions League

Η μεταρρύθμιση προβλέπει την αύξηση του αριθμού των συλλόγων από 32 σε 36 το 2024-2025, καθώς και την αντικατάσταση των οκτώ ομίλων των τεσσάρων συλλόγων από ένα μίνι πρωτάθλημα σε ενιαίο όμιλο.

Στόχος είναι η ικανοποίηση τόσο των ραδιοτηλεοπτικών φορέων, με 225 αγώνες συνολικά αντί 125 σήμερα, όσο και των συλλόγων, που εξασφαλίζουν υψηλότερα έσοδα από εισιτήρια -ακόμα και σε περίπτωση πρόωρου αποκλεισμού-, αλλά και των φιλάθλων που αναζητούν μεγάλες αναμετρήσεις.

Το μεγάλο πρόβλημα

H UEFA όμως είναι αρκετά σκεπτική, καθώς αύξηση των αγώνων σημαίνει μεγαλύτερη δυσκολία στην διεξαγωγή των πρωταθλημάτων, καθώς είχε σχεδιαστεί πρόγραμμα 10 αγώνων για κάθε ομάδα (αντί για 6). Έτσι, την περασμένη Παρασκευή, η Ενωση Ευρωπαϊκών Λιγκών ζήτησε περιορισμό σε οκτώ αγώνες, προκειμένου να μην θιχτούν τα εθνικά πρωταθλήματα και να γίνει πιο… ομαλή η διεξαγωγή όλων των διοργανώσεων.

«Οι Ευρωπαϊκές λίγκες αντιτίθενται σθεναρά στην εισαγωγή ενός συστήματος θέσεων που συνδέεται με τον λεγόμενο ευρωπαϊκό συντελεστή, ο οποίος θα αποτελούσε μια αδικαιολόγητη δεύτερη ευκαιρία για τους μεγάλους συλλόγους», σημείωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ενωση Λιγκών.

Ορισμένες «μεγάλες ομάδες» είναι επίσης αντίθετες σε αυτήν την φάση, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων (ECA), Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του ρόλου του ως προέδρου της Παρί Σεν Ζερμέν και αυτόν του αφεντικού του καναλιού beIN, που μεταδίδει τα μεγάλα ντέρμπι του Champions League στη Γαλλία.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του τρέχοντος έτους έγινε ένα… άλμα αναφορικά με τα έσοδα των συλλόγων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα (σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις) καθώς εξασφαλίστηκαν έσοδα ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για την περίοδο 2024-2027, δηλαδή αύξυση 50% σε σύγκριση με τα τηλεοπτικά δικαιώματα για το 2018-2019.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή: ieidiseis.gr