Η αποστροφή Μητσοτάκη, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και οι εκλογές


Αρκετοί βουλευτές και συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επιθυμούν εκλογικό αιφνιδιασμό. Η επιχειρηματολογία με αφορμή την Γαλλία.

Με μία μεγάλη απορία έφυγαν τα γαλάζια στελέχη που παρευρέθηκαν στην προχθεσινή προσυνεδριακή εκδήλωση της ΝΔ στο Χαλάνδρι: Τί εννοούσε, άραγε, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης όταν απευθυνόμενους στα παριστάμενα κομματικά μέλη τους είπε «σας θέτω σε δυναμική αναμονή» και «απόλυτη εγρήγορση».

Η πρώτη σκέψη, και δικαίως, ήταν ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να στείλει μήνυμα τόσο έντονης εγρήγορσης στον κομματικό μηχανισμό, χωρίς όμως να το συνδέσει με τον χρόνο των εκλογών, αφού στην ίδια εκδήλωση επανέλαβε ότι θα γίνουν την άνοιξη του 2023.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ο χρόνος προσφυγής στις κάλπης μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων των συζητήσεων. Υπουργοί, βουλευτές και στελέχη, εκφράζουν ανοικτά τον φόβο τους ότι αν η ακρίβεια παραταθεί και τον επόμενο χειμώνα, τότε «η ΔΕΗ θα κάψει την κυβέρνηση».

Στις μεταξύ τους συζητήσεις, μάλιστα, διηγούνται ιστορίες με ψηφοφόρους τους, οι οποίες στο σύνολό τους έχουν να κάνουν με τους ασύλληπτους λογαριασμούς που καταφτάνουν σε νοικοκυριά, μαγαζιά και επιχειρήσεις. «Μ αυτή την κατάσταση που βιώνουμε, τα παραδοσιακά ρουσφέτια έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Αυτό που ζητάνε όλοι και με το δίκιο τους είναι να γίνει κάτι με τους λογαριασμούς» παραδέχεται υπουργός που διατηρεί καλές σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου. Ο εν λόγω υπουργός, όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοί του κατανοούν ότι με δεδομένες τις δημοσιονομικές δυνατότητες, η κυβέρνηση, κάνει ό,τι μπορεί, όπως λένε χαρακτηριστικά. Αγωνιούν, ωστόσο, και δεν το κρύβουν, ότι αν ο πρωθυπουργός επιμείνει στην επιλογή της εξάντλησης της τετραετίας, τότε η κατάσταση θα γίνεται όλο και δυσκολότερη για την κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι περισσότεροι εξ αυτών, όπως και κάποια από τα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, τα οποία είχαν ταχθεί υπέρ της προσφυγής στις κάλπες τον Μάιο, θεωρούν ότι δεν έχει χαθεί η ευκαιρία να στηθούν οι κάλπες νωρίτερα. Μπορεί να κάνει τις εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου, μετά από ένα λιγότερο πιεστικό καλοκαίρι, όταν ακόμα οι συνέπειες στην τσέπη από το κύμα της ακρίβειας δεν θα έχουν επηρεάσει σε βαθμό μη αναστρέψιμο το πολιτικό κλίμα.

Μετά και τις εκλογές στη Γαλλία, μάλιστα, αρκετοί γαλάζιοι προσθέτουν και έναν ακόμα λόγο στην επιχειρηματολογία τους υπέρ των εκλογών το φθινόπωρο: Να μην προλάβουν οι δυνάμεις και τα πρόσωπα που κινούνται στα δεξιά της ΝΔ να προσελκύσουν σημαντικά τμήματα των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων. «Όσο η κρίση θα βαθαίνει – και δεν υπάρχει κανένα δείγμα ότι θα τερματιστεί σύντομα – τόσο περισσότερο ζωτικό χώρο θα έχουν όσοι επιδιώκουν να επενδύσουν στο θυμικό, το αντισυστημικό, το αντιδυτικό, το αντιευρωπαϊκό», λένε.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία τη βούλησή του να εξαντλήσει την τετραετία. Ταυτοχρόνως, όμως, με κάθε ευκαιρία, αρχίζει και φιλοτεχνεί τον καμβά με τον οποίον θα πορευτεί ως τις εκλογές.

Προ διημέρου έβαλε το δίλημμα πρόοδος ή συντήρηση και την ανάγκη σταθερότητας και διατήρησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ταυτοχρόνως, έχει ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς που «τρέχουν» μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια να τα ολοκληρώσουν άμεσα, προκειμένου να ψηφιστούν τους αμέσως επόμενους μήνες, πριν την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis