Η απάντηση Όρμπαν σε Κύρτσο για τη στάση του σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία


Επιστολή διαμαρτυρίας των ευρωβουλευτών του Renew Europe και η απάντηση Όρμπαν στον Γιώργο Κύρτσο.

Με πρωτοβουλία του Λιθουανού ευρωβουλευτή του Renew, Πέτρας Οστρεβίτσιους, 44 ευρωβουλευτές μεταξύ των οποίων ο μόνος Έλληνας ευρωβουλευτής του Renew Europe Γιώργος Κύρτσος απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν με την οποία διαμαρτύρονται για τη στάση του στο θέμα του επιθετικού πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία σε βάρος της Ουκρανίας. Μεταξύ των άλλων οι ευρωβουλευτές διαμαρτύρονται στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας για τα εξής:

1. Γιατί καθυστέρησε την υιοθέτηση του έκτου πακέτου οικονομικών μέτρων σε βάρος της Ρωσίας, διασπώντας την ευρωπαϊκή θέση και εξασθενίζοντας τους περιορισμούς σε βάρος της Ρωσίας.

2. Γιατί η Ουγγαρία αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει εναλλακτικό αγωγό πετρελαίου από την Αδριατική για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο.

3. Γιατί με την εξαίρεση που εξασφάλισε για την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου μέσω του ρωσικού αγωγού θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

4. Γιατί με δική του επιμονή ο πατριάρχης Κύριλλος, ο οποίος έχει μετατρέψει τη ρωσική εκκλησία σε μέρος της πολεμικής προσπάθειας του Πούτιν, αφαιρέθηκε από τη λίστα των προσώπων για τα οποία ισχύουν οι ευρωπαϊκές οικονομικές κυρώσεις

Η επιστολή των ευρωβουλευτών καταλήγει:

«Γι’ αυτό σας καλούμε σαν ηγέτη κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ακόμα γιατρεύει τις πληγές που του άφησε το δικτατορικό σοβιετικό καθεστώς να προστατεύσετε την ευρωπαϊκή ενότητα. Σας ζητούμε να σταθείτε στην σωστή πλευρά της ιστορίας μαζί με τον λαό της Ουγγαρίας που είναι ξεκάθαρα υπέρ της αλληλεγγύης με την Ουκρανία. Σας ζητούμε να συμπεριφερθείτε σαν πραγματικός Ευρωπαίος».

Σε απαντητική του επιστολή ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας απευθύνεται προσωπικά στον ευρωβουλευτή Γ. Κύρτσο, όπως και στους άλλους ευρωβουλευτές, και επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η ένοπλη αναμέτρηση πρέπει να σταματήσει και οι διαμάχες να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων».

«Το Σύνταγμα της Ουγγαρίας προστατεύει τις θρησκευτικές ελευθερίες. Για αυτό η Ουγγαρία ποτέ δεν θα υποστηρίξει κυρώσεις σε βάρος θρησκευτικών ηγετών και την απομόνωση τους από τους πιστούς. Η ειρήνη μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με την ενεργή ανάμειξη των εκκλησιών».

«Κατά τη διάρκεια της υιοθέτησης των έξι πακέτων οικονομικών κυρώσεων η Ουγγαρία έκανε ό,τι μπορούσε για να διατηρήσει την ευρωπαϊκή ενότητα. Το κάναμε παρά το γεγονός ότι έγινε ολοένα πιο δύσκολο να εφαρμόσουμε την αρχή σύμφωνα με την οποία οι κυρώσεις που επιβάλλονται δεν πρέπει να βλάπτουν περισσότερο εμάς από την Ρωσία».

«Για τα συμφέροντα της Ευρώπης διατηρώ το δικαίωμα της Ουγγαρίας να μιλάει με ειλικρίνεια και με σοβαρά επιχειρήματα κατά προτάσεων που είναι αντίθετες στην κοινή λογική και απειλούν να φτωχοποιήσουν ουγγρικές και ευρωπαϊκές οικογένειες».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis