ΕΝΦΙΑ 2022: Ποια λάθη «φουσκώνουν» τον φόρο – Πώς η διόρθωση


Ποια είναι τα λάθη στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022 και πώς γίνεται η διόρθωση.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους ιδιοκτήτων των ακινήτων στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2022 που έχουν αναρτηθεί. Εάν διαπιστώσουν ότι χρεώθηκαν με επιπλέον ποσά για τον φόρο ακινήτων θα πρέπει να γίνει έλεγχος εάν τα στοιχεία που αναγράφονται στο Ε9 είναι σωστά και δεν έχουν λάθη.

Εφόσον υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις στη δήλωση Ε9 για τα ακίνητα, χρειάζεται να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση Ε9 ώστε να αναγραφούν τα σωστά στοιχεία για τα ακίνητα.

Μετά από την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου.

Οι ιδιοκτήτες θα λάβουν υπόψη τους το νέο εκκαθαριστικό με το νέο ποσό του φόρου που έχει προκύψει.

Πώς υποβάλλεται η τροποποιητική δήλωση

Αν ιδιοκτήτης διαπιστώσει ότι έχουν γίνει λάθη και ήρθε λογαριασμός με επιπλέον ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά από δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών, θα πρέπει να υποβληθούν εκ νέου δηλώσεις και για τα παλαιότερα έτη.

Πώς γίνονται διορθώσεις στα λάθη

Οι φορολογούμενοι για να διορθώσουν το Ε9 θα πρέπει να ακολουθήσουν τις ακόλουθες κινήσεις:

  1. Επιλέγουμε το έτος που θέλουμε να υποβάλουμε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
  2. Μπορείτε να εισαγάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  3. Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
  4. Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κλπ.

Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

Οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται, αποθηκεύεται προσωρινά.

Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Τα 10 sos στις δηλώσεις για τον ΕΝΦΙΑ

Ειδικότερα τα 10 σημεία που πρέπει να γίνει έλεγχος είναι τα ακόλουθα:

1. Όροφος.

2. Εμπράγματα δικαιώματα.

3. Βοηθητικοί χώροι.

4. Συνιδιοκτησία.

5. Ηλικία.

6. Επαγγελματικοί χώροι.

7. Ημιτελή κενά κτίσματα.

8. Αγροτεμάχια εκτός σχεδίου.

9. Απόσταση από τη θάλασσα.

10. Αγροτεμάχια με κτίσμα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis