Γιατί ο Ερντογάν ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης – Φόβοι για θερμό καλοκαίρι


Για τουρκικές απειλές και όχι απλά προκλήσεις μιλά πλέον η κυβέρνηση.

Με σχετική ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα την κλιμάκωση της επιθετικότητας εκ μέρους της Τουρκίας, την οποία πάντως, οι περισσότεροι θεωρούν αναμενόμενη μετά την ενίσχυση της διπλωματικής θέσης του Ερντογάν, λόγω της ουδετερότητας που κράτησε απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και λόγω του αυξημένου ενεργειακού ενδιαφέροντος που προκαλεί η Ανατολική Μεσόγειος.

Το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε χθες να «παγώσει» μέχρι νεωτέρας τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προτίθεται να αξιοποιήσει την επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν αλλά και την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, για να καταγγείλει τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας.

Όπως τονίζουν, μάλιστα, κυβερνητικές πηγές, περιγράφοντας το κλίμα των αναφορών που θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο όρος «προκλήσεις» αντικαθίσταται από τον όρο «απειλές».

Πάντως, στο διπλωματικό πεδίο, οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος ατυχήματος ή προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων είναι αυξημένος και δεν κρύβουν τον φόβο τους για θερμό επεισόδιο το αμέσως επόμενο διάστημα είτε στο Αιγαίο, είτε ακόμα και στην Κύπρο. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης θεωρούν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, γνωρίζοντας τις δυσκολίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα του στην περιοχή, θα κορυφώσει την επιθετική του στρατηγική, προκειμένου να εκβιάσει τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα ενεργειακά «μερίδια» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αρκετοί άλλοι, παίρνουν αποστάσεις από το παραπάνω σενάριο, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μία αναμενόμενη αλλαγή πλεύσης, από το γεύμα Μητσοτάκη –Ερντογάν με θέα στον Βόσπορο στις υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν αισθάνεται και είναι ενισχυμένος μετά τη στάση του έναντι του ουκρανικού και επιχειρεί να την κεφαλαιοποιήσει με «επίδειξη πυγμής».

Επισημαίνουν, μάλιστα, τη χρονική συγκυρία εκδήλωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία σημειώνεται με φόντο τον νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, με αφορμή την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τις σκληρές δηλώσεις Ερντογάν και άλλων αξιωματούχων κατά του Αμερικανού προέδρου.

Σε κάθε περίπτωση, από την Αθήνα στέλνεται μήνυμα αυξημένης ετοιμότητας τόσο στο διπλωματικό όσο και στο στρατιωτικό πεδίο.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον πως θα αποτυπωθεί στην πράξη το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο διμερών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ, το οποίο υπογραμμίζει η Αθήνα, αλλά και τί θα γίνει στην τριμερή σε επίπεδο ΥΠΕΞ, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ για τα ενεργειακά.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis