Αυστηρές ποινές στους ενόχους για ρατσιστική συμπεριφορά απο το Copa Libertadores


Η Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL) αύξησε τη Δευτέρα τις κυρώσεις σε όσους κρίνονται ένοχοι για ρατσιστική συμπεριφορά.

Αυστηρές και άμεσες θα είναι οι ποινές σε όσους κρίνονται ένοχοι για ρατσιστική συμπεριφορά, όπως γνωστοποίησε η Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL), στέλνοντας ξεκάθαρη προειδοποίηση σε συλλόγους, παίκτες, αξιωματούχους και οπαδούς.

Πιο συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι οποιοσδήποτε παίκτης ή αξιωματούχος κριθεί ένοχος για ρατσιστική συμπεριφορά θα αποκλειστεί για τουλάχιστον πέντε παιχνίδια ή δύο μήνες, όπως ανακοίνωσε η συνομοσπονδία.

Οποιοσδήποτε σύλλογος, του οποίου οι οπαδοί κρίνεται ότι συμμετείχαν σε μεροληπτική συμπεριφορά, θα τιμωρηθεί με πρόστιμο τουλάχιστον 100.000 δολαρίων, ποσό που είναι τριπλάσιο από το προηγούμενο ελάχιστο, και ενδέχεται να αναγκαστεί να δώσει αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.

Η CONMEBOL τόνισε ότι οι κυρώσεις θα ισχύουν για οποιαδήποτε μορφή διακρίσεων, καθώς το ποδόσφαιρο πρέπει να προωθεί το μήνυμα της ενότητας, οπότε η ρατσιστική συμπεριφορά θα τιμωρείται άμεσα.

Η απόφαση ελήφθη «λόγω της ανησυχητικής αύξησης του αριθμού των παραβιάσεων που διαπράττονται από οπαδούς, οι οποίες περιέχουν ρατσισμό» υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το περιστατικό που… ξεσήκωσε τους Βραζιλιάνους

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο σημειώθηκαν ορισμένα περιστατικά τα οποία αφορούσαν κυρίως ρατσιστικές χειρονομίες που στόχευαν Βραζιλιάνους παίκτες στο Copa Libertadores και στο Copa Sudamericana, με τους συλλόγους να κάνουν έντονα παράπονα για τα όσα ακούγονταν σε βάρος των παικτών τους.

Βραζιλιάνοι που αγωνίζονταν εναντίον ομάδων από την Αργεντινή, τη Χιλή και τον Ισημερινό στοχοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα η Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία της Βραζιλίας (CBF) να ζητήσει μια «διεθνή κινητοποίηση» κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Η CBF κάλεσε τους συλλόγους, τις αρχές επιβολής του νόμου, τα μέσα ενημέρωσης και τις δικαστικές αρχές να συναντηθούν με τη FIFA τον Ιούνιο για να συζητήσουν τη μορφή που μπορεί να πάρει η εκστρατεία.

Σημειώνεται ότι το Copa Libertadores και το Copa Sudamericana είναι τα… αντίστοιχα Champions και Europa League που έχουμε στην Ευρώπη, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλο μέρος του ποδοσφαιρόφιλου κοινού που τα παρακολουθεί φανατικά.

Έτσι οι κινήσεις που έχουν ρατσιστικό υπόβαθρο θα κάνουν τον γύρο του κόσμου, κάτι το οποίο η CONMEBOL θέλει να σταματήσει, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις μεγάλες ποινές που επέβαλε.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή: ieidiseis.gr