ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης καταρρέει από το WaterGate του Μαξίμου – Η στρατηγική Τσίπρα


Ποιους άλλους υπουργούς βάζει στο κάδρο των ευθυνών η Κουμουνδούρου

Το πουλόβερ έχει αρχίσει πλέον να ξηλώνεται, το καθεστώς Μητσοτάκη καταρρέει υπό το βάρος του ελληνικού WaterGate και οι εκλογές είναι ακόμα πιο αναγκαίες από ποτέ.

Αυτό είναι λίγο πολύ το κλίμα στην Κουμουνδούρου μετά και τις χθεσινές συγκλονιστικές εξελίξεις με την παραίτηση των δύο στενότερων και πιο έμπιστων συνεργατών του κ. Μητσοτάκη από την πρώτη ημέρα πρωθυπουργίας του, λόγω των αποκαλύψεων με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Οι παραιτήσεις, όπως τόνισε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που ενημερώθηκε για τις εξελίξεις ενόσω βρισκόταν στην συνάντηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τα θέματα ακρίβειας και αισχροκέρδειας σε ενέργεια, καύσιμα και προϊόντα, αποτελούν «ομολογία ενοχής».

Αυτό το οποίο τονίζεται από επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι πως οι παραιτήσεις αυτές δεν αναιρούν, αλλά αντίθετα επιβεβαιώνουν στο ακέραιο τις ευθύνες Μητσοτάκη, αφού επιβεβαιώνεται αυτό που κατήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας ήδη από τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2019 με αφορμή την παράνομη τοποθέτηση Κοντολέοντα στην ΕΥΠ και το νόμο για το επιτελικό κράτος: Πως ο νόμος για το επιτελικό κράτος και η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο Πρωθυπουργικό γραφείο δεν ήταν κάτι άλλο από το νομικό πλαίσιο οργάνωσης μίας ομάδας ανθρώπων στη «Μαξίμου ΑΕ» που έφτασαν να λειτουργούν με παρακρατικές μεθόδους ενάντια στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και εν τέλει τη δημοκρατία.

Οι παράγοντες που οδήγησαν στο ξήλωμα

Σύμφωνα με την ανάλυση της Κουμουνδούρου έξι είναι οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στο αδιανόητο μέχρι χθες «ξήλωμα» του πρωθυπουργικού ανιψιού, ο οποίος εκτελούσε χρέη σχεδόν… πρωθυπουργεύοντος.

1.     Η παραδοχή του επικεφαλής της ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πως παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη,

2.     Η διεθνοποίηση του θέματος από διεθνή πρακτορεία – σε αντίθεση με την σχεδόν ανύπαρκτη κάλυψη από μεγάλη μερίδα του εγχώριου Τύπου,

3.     Οι αποκαλύψεις ότι ο ΓΓ του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδης όχι μόνο είχε επιχειρηματική δραστηριότητα, καταστρατηγώντας τον ίδιο τον νόμο του επιτελικού κράτους που ψήφισε η ΝΔ, αλλά ότι όλες οι επιχειρηματικές συναλλαγές του συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με πρόσωπα της εταιρίας Intellexa, της εταιρίας δηλαδή που εμπορεύεται το λογισμικό παράνομων παρακολούθησης Predator

4.     Ο φόβος για νέες αποκαλύψεις που θα εκθέσουν έτι περαιτέρω το σύστημα Μαξίμου και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. οδήγησαν στην παραίτηση Δημητριάδη.

Με τις παραιτήσεις αυτές εξάλλου, ήδη έχει διαφανεί η γραμμή άμυνας του Πρωθυπουργού: ότι τα έκαναν όλα εν αγνοία του, δεν γνώριζε τίποτα και για αυτό τους απέπεμψε. Πρόκειται σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ για «αστείες» δικαιολογίες και ισχυρισμούς που δεν πείθουν κανέναν, όπως εξάλλου δεν πείθουν και οι διαρροές κυβερνητικών πηγών για «ευθιξία» των παραιτηθέντων από το «κλίμα τοξικότητας».

Με τις παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέων καταρρέει όλη η γραμμή που είχε η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εδώ και μήνες, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με την παρακολούθηση Κουκάκη.

Την ίδια ώρα πάντως, στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για ΕΥΠ και «παραΕΥΠ» που έχει στήσει το Μέγαρο Μαξίμου σε βάρος δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, καθώς και για «εκ των υστέρων προσπάθεια να παρουσιαστούν οι παρακολουθήσεις ως «νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ» για τις οποίες «δεν είχε ενημερωθεί το Μέγαρο Μαξίμου» και την αποδίδουν στο φόβο των ποινικών ευθυνών τους ενόψει της διερεύνησης της υπόθεσης. Προσπαθούν να πείσουν πως δεν έγιναν παράνομες παρακολουθήσεις με το Predator (οι οποίες έχουν επιβεβαιωθεί τόσο στην περίπτωση Κουκάκη όσο και σε αυτή του κ. Ανδρουλάκη – ως προσπάθεια μέχρι στιγμής) αλλά νόμιμες, ώστε να το έχουν ως υπερασπιστική γραμμή. Ως εκ τούτου, τίθενται τα ερωτήματα:

–        Γιατί άραγε πριν μία εβδομάδα ο διοικητής της ΕΥΠ δεν είπε στην Επιτροπή Θεσμών ότι υπήρχε νόμιμη παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και το θυμήθηκαν τώρα, μετά τις αποκαλύψεις;

–        Ποιες είναι οι «ξένες υπηρεσίες» που ζήτησαν την παρακολούθηση ενός δημοσιογράφου που ερευνούσε υπόθεση διαφθοράς (και ο οποίος αποδεδειγμένα παρακολουθούνταν με το Predator που ισχυρίζεται πως δεν έχει η κυβέρνηση) και ενός ευρωβουλευτή και εν συνεχεία πολιτικού αρχηγού;

–        Ακόμα και να υπήρξαν τέτοια αιτήματα, που πρέπει να αποκαλυφθεί από ποιες χώρες, η ΕΥΠ υιοθετεί άκριτα κάθε αίτημα ξένης υπηρεσίας για να παρακολουθεί Έλληνες πολίτες;

Στο κάδρο των ευθυνών πάντως αναμένεται να μπουν και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος  Πιερρακάκης αλλά και ο Γιώργος  Γεραπετρίτης, που όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις ψεύδονταν – μαζί με τον παραιτηθέντα κ. Κοντολέων – πριν από μία εβδομάδα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Στο μικροσκόπιο της  ΠΓ οι εξελίξεις

Μέσα σε αυτό το κλίμα και τις ραγδαίες εξελίξεις που αναδιατάσσουν άρδην το πολιτικό σκηνικό, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως προκειμένου να χαράξει τις επόμενες κινήσεις της με τα νέα δεδομένα. Πολύ πριν την – πολύ χλιαρή όπως χαρακτηρίστηκε – δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη με την οποία ζήτησε εξεταστική επιτροπή, χωρίς καμία αναφορά σε εκλογές ή παραίτηση Μητσοτάκη όπως είχαν ζητήσει νωρίτερα τα στελέχη του, ο Αλέξης Τσίπρας από το πρωί της Παρασκευής είχε ρίξει στο τραπέζι τόσο το σενάριο της Εξεταστικής (για την οποία εγκυμονεί ο κίνδυνος εκφυλισμού της διαδικασίας λόγω της πλειοψηφίας της ΝΔ που θα ελέγχει πλήρως ποιοι θα κληθούν να καταθέσουν) όσο και αυτό της Προανακριτικής, με το δεύτερο να αφορά την περίοδο μετά τις εκλογές όταν και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την πλειοψηφία.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη σημερινή συζήτηση της Πολιτικής Γραμματείας, με τον Αλέξη Τσίπρα πάντως να διαμηνύει στους συνομιλητές του πως «τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι, όλα θα αποκαλυφθούν» και ότι όλες οι δημοκρατικές – προοδευτικές δυνάμεις, αλλά και ακόμα και οι δημοκρατικοί ψηφοφόροι της ΝΔ βγάζουν τα συμπεράσματά τους. Και όλες οι δυνάμεις θα κληθούν να βάλουν το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων.

Δεν είναι λίγα πάντως τα στελέχη που εκτιμούν πως οι παρακολουθήσεις ίσως να είναι μόνο το δέντρο στην συγκεκριμένη υπόθεση και ότι το δάσος έχει να κάνει με ακόμα πιο σοβαρές οικονομικής φύσης υποθέσεις. Και τούτο, διότι σε αντίθεση με την κυβέρνηση που προσπαθεί να επικεντρώσει όλη τη συζήτηση στην περίπτωση Ανδρουλάκη, θυμίζουν πως το σκάνδαλο ξεκίνησε να ξετυλίγεται με αφορμή την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος την περίοδο εκείνη ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς και νόμων που ευνοούσαν συγκεκριμένα μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis