Οι προβλέψεις για την Ευρώπη στα «κόκκινα», ενώ τα ελληνικά ομόλογα αγγίζουν το 5%


Σε ιστορικά υψηλά παραμένουν οι αποδόσεις των ομολόγων. Εκρηκτική αύξηση στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας.

Νέοι ισχυροί κλειδωνισμοί στην οικονομία της Ευρώπης με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης να αυξάνονται σε νέα υψηλά επίπεδα ετών. Την ίδια στιγμή οι επενδυτές αναμένουν νέα άνοδο των επιτοκίων, ενώ ο αντίκτυπος από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό της Βρετανίας συνεχίζει να είναι έντονος στις αγορές.

Η παγκόσμια αγορά των ομολόγων βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με τις αποδόσεις να καταγράφουν ράλι σε πολυετή υψηλά και ένα sell off που αναβιώνει τις μνήμες του 1949. Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από πολλές κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως και ο ολοένα και αυξανόμενος κίνδυνος της ύφεσης επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών

Ομόλογα: Επίπεδα – ρεκόρ στις αποδόσεις στην Ευρωζώνη   

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, oι αποδόσεις ενισχύθηκαν στις αρχές της συνεδρίασης κατά 2-5 μονάδες βάσης στις περισσότερες αγορές με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου να αυξάνεται πρόσκαιρα στο 2,142%.

Τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων, οι οποίες νωρίτερα σκαρφάλωσαν κατά 8 μ.β. στο 4,6%, ενώ είχαν για λίγο φθάσει και στο 4,7% σε συνέχεια της μεγάλης χθεσινής ανόδου μετά την καθαρή πλειοψηφία που κέρδισε ο δεξιός συνασπισμός υπό την Τζόρτζια Μελόνι στις εκλογές της Κυριακής.

Ελλάδα Σε μνημονιακά επίπεδα το 10ετές 

Το ελληνικό 10ετές εκτοξεύτηκε μια ανάσα από το 5%, αγγίζοντας τις αποδόσεις της περιόδου που οδήγησε στην επιβολή μνημονίου στη χώρα μας. 

Το γεγονός προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

10 Ετών Διάγραμμα Ωρίμανσης Ομολόγου: 

Screenshot_2022-09-27_184101.jpg

Ελλάδα – Κυβερνητικά Ομόλογα: 

Screenshot_2022-09-27_184211.jpg

Παράλληλα, τo spread μεταξύ της απόδοσης των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων διευρύνθηκε στις 265 μ.β. (2,65 ποσοστιαίες μονάδες) στην αρχή της συνεδρίασης, για να υποχωρήσει στη συνέχεια κάτω από τις 250 μ.β., το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου.

Οι αγορές θα παρακολουθούν στενά την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αύξηση των αποδόσεων των ιταλικών τίτλων.

omologa_20.jpeg

Στο κόκκινο οι αγορές της Ευρώπης

Τη Δευτέρα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η τράπεζα δεν θα χρησιμοποιήσει το νέο μέσο έκτακτης ανάγκης (TPI) για αγορές ομολόγων χωρών, οι οποίες κάνουν «λάθη πολιτικής», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη νέα ιταλική κυβέρνηση.

Οι επενδυτές ήταν επίσης σε νευρικότητα μετά τις μεγάλες πωλήσεις των βρετανικών ομολόγων που προκάλεσαν οι φορολογικές ελαφρύνσεις, τις οποίες ανακοίνωσε την Παρασκευή η βρετανική κυβέρνηση και θα καλυφθούν με νέο δανεισμό.

Η προοπτική επιπλέον αύξησης του δανεισμού κατά δεκάδες δισ. στερλίνες κλόνισε τις αγορές και ώθησε τη στερλίνα σε νέα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ.

Bloomberg: Βαρύς χειμώνας έρχεται – Επώδυνη όσο του 2009 η νυν κρίση

Εν τω μεταξύ, το Bloomberg κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, παταθέτοντας άκρως δυσοίνωες εκτιμήσεις, που καταδεικνύουν ότι η υφιστάμενη κρίση προσομοιάζει με εκείνη του 2009. Οι αναλυτές του, βάσει των μοντέλων που «έτρεξαν», παρατηρούν μείωση του ΑΕΠ κατά 1% στο κεντρικό σενάριο, αλλά συρρίκνωση της τάξεως έως και 5% σε ό,τι αφορά στο αρνητικό σενάριο, κάτι το οποίο σημαίνει ύφεση αντίστοιχη με εκείνη του 2009.

«Με μια ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη να φαίνεται τώρα αναπόφευκτη, έρχεται ένας σκληρός χειμώνας για τους παραγωγούς χημικών, τις χαλυβουργίες και τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε πρώτες ύλες και υψηλό ενεργειακό κόστος», σημειώνει το Bloomberg.

«Η Ευρώπη οδεύει ξεκάθαρα προς μια αρκετά βαθιά ύφεση», δήλωσε ο Maurice Obstfeld, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο ΔΝΤ, ο οποίος είναι τώρα senior fellow στο Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον.

«Επτά μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, οι κυβερνήσεις ρίχνουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουν τους καταναλωτές και την ίδια στιγμή που διασώζουν εταιρείες και μιλούν για περιορισμούς στη χρήση ενέργειας. Αυτές οι προσπάθειες ίσως να μην αποδειχθούν αρκετές», σημειώνει το Bloomberg.

Οι πιέσεις στις εταιρείες και τους καταναλωτές εντείνονται, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει ταχύτατα τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Οι traders προεξοφλούν μια «τζάμπο» αύξηση 75 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 27 Οκτωβρίου.

«Παράγοντες της ενεργειακής βιομηχανίας προειδοποιούν για μια κρίση με μεγάλη διάρκεια, που δυνητικά θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγαλύτερη από τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970. Πράγματι, οι τελικές συνέπειες των ελλείψεων θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες από ό,τι μπορούν να αποτυπώσουν τα οικονομικά μοντέλα», δηλώνει ο Jamie Rush, επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg.

Ρωσική πρόταση σε ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου;

Πηγή που γνωρίζει τη ρωσική άποψη επί του θέματος, ανέφερε την Τρίτη ότι η Ρωσία ενδέχεται να προτείνει στον ΟΠΕΚ+ την μείωση της παραγωγής πετρελαίου περίπου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως στην επόμενη συνάντησή του τον Οκτώβριο.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου με φόντο την πτώση των τιμών πετρελαίου και την πολύμηνη έντονη αστάθεια της αγοράς, η οποία ώθησε έναν άλλο κορυφαίο παραγωγό του ΟΠΕΚ+, τη Σαουδική Αραβία, να δηλώσει ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τις χώρες του ΟΠΕΚ και συμμάχους όπως η Ρωσία, αρνήθηκε να αυξήσει την παραγωγή για να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου παρά τις πιέσεις των περισσότερων καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, για να βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία.

Παρόλα αυτά οι τιμές υποχώρησαν απότομα αυτόν τον μήνα λόγω των φόβων για την παγκόσμια οικονομία και του ράλι για το αμερικανικό δολάριο μετά την απόφαση της FED να αυξήσει τα επιτόκια.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει προκλήσεις να διατηρήσει την παραγωγή πετρελαίου λόγω των δυτικών κυρώσεων στον ενεργειακό και χρηματοπιστωτικό τομέα μετά την στρατιωτική επέμβαση που πραγματοποίησε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, την οποία το Κρεμλίνο χαρακτηρίσει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»

Η Σαουδική Αραβία δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Μόσχας εν μέσω των δύσκολων σχέσεων που έχει με την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζον Μπάιντεν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχαμέντ μπιν Σαλμάν συνομίλησαν την περασμένη εβδομάδα και επαίνεσαν τις προσπάθειες που γίνονται εντός του πλαισίου του ΟΠΕΚ+, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση τους να τιμήσουν τις υπάρχουσες συμφωνίες, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis