Ο Τσίπρας αντιστρέφει το δίλημμα Μητσοτάκη για σταθερότητα και «πρεσάρει» ΚΙΝΑΛ μέσω Μελόνι


Ποια είναι η τακτική της Κουμουνδούρου και του Αλέξη Τσίπρα.

Με αιχμή του δόρατος τις 6 εθνικές προτεραιότητες που παρουσίασε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Αλέξης Τσίπρας χαράσσει τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, την ώρα που η χώρα εισέρχεται πλέον σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς φθοράς και κινούμενη άμμο από το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Στόχος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι να φθάσει παντού το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις 6 εθνικές προτεραιότητες, με έμφαση στα στοχευμένα μέτρα για δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους, αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενίσχυση εργαζομένων και μικρομεσαίων, έμφαση σε φοροελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη (κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, θέσπιση αφορολογήτου 10.000 για επιτηδευματίες) και ειδική μέριμνα για τους συνταξιούχους και τη νέα γενιά. Ως εκ τούτου, ήδη από την περασμένη εβδομάδα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος έχουν αρχίσει νέο γύρο περιοδειών ανά την επικράτεια με προμετωπίδα τις προγραμματικές δεσμεύσεις που αποκρυσταλλώθηκαν στη ΔΕΘ.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί το επόμενο διάστημα και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, που με φόντο τον εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα που έρχεται και την ραγδαία μείωση των εισοδημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες από ενέργεια και πληθωρισμό, ετοιμάζει βαλίτσες για νέο κύκλο περιοδειών σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει ήδη νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την έρευνα των ευρωπαϊκών συνδικάτων οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα χρειάζονται τουλάχιστον δύο μισθούς το χρόνο για να πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Ταυτίζει τον Μητσοτάκη με την ακυβερνησία

Είναι πεποίθηση όλων στην Κουμουνδούρου πως η οικονομία και η τσέπη των πολιτών θα κρίνει και το αποτέλεσμα των εκλογών. Ως εκ τούτου, τα προχθεσινά σοκαριστικά αποτελέσματα στις ιταλικές κάλπες και η αναβίωση των νεοφασιστών της Μελάνι σε συνεργασία με την παραδοσιακή Δεξιά της Ιταλίας στην κυβέρνηση, αποτελούν το υπ’ αριθμόν ένα παράδειγμα προς αποφυγή.

Με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα της γείτονος και με δεδομένη την πολιτική απομόνωση Μητσοτάκη και το «φλερτ» του με την Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου για μετεκλογική συνεργασία, η Κουμουνδούρου στέλνει μήνυμα… εσωτερικής ανάγνωσης:

Η εξέλιξη αυτή «αποτελεί συνέπεια της διεύρυνσης των ανισοτήτων και της διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, ως αποτέλεσμα νεοφιλελεύθερων επιλογών από συντηρητικές ή τεχνοκρατικές κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με την αδυναμία των δυνάμεων της ευρύτερης αριστεράς να δώσουν πειστικές απαντήσεις στην ανασφάλεια και το φόβο των λαϊκών στρωμάτων. Και εκεί που βασιλεύει ο φόβος και η ανασφάλεια, συνήθως ανθίζει η ξενοφοβία, ο εθνικισμός και ο ακροδεξιός λαϊκισμός» σημειώνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και στέλνουν συστημένο μήνυμα στα εν Ελλάδι κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται «προοδευτικά»: «Η ευθύνη ωστόσο των προοδευτικών δυνάμεων μετά τη χθεσινή εξέλιξη είναι ακόμη μεγαλύτερη. Στη γειτονική Ιταλία έβλεπαν τη συμπόρευση δεξιάς – Ακροδεξιάς και το κίνδυνο τις Ακροδεξιάς κυβέρνησης να έρχεται. Εντούτοις οι υπαρκτές διάφορες των δυνάμεων της αριστεράς, της κεντροαριστεράς και του κέντρου, δεν παραμερίστηκαν. Και όχι μόνο δεν παραμέρισαν τις διαφορές τους, αλλά φοβήθηκαν να απαντήσουν ουσιαστικά στο τεράστιο κύμα ακρίβειας και να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των πολιτών. Και αυτή είναι μια ιστορική ευθύνη».

Το επόμενο διάστημα ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εντείνει ως εκ τούτου την έμμεση πίεση προς τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης μέσα από το πρόταγμα των προγραμματικών δεσμεύσεών του ως μίνιμουμ πλατφόρμα προγραμματικών συγκλίσεων σε ένα αντιμητσοτακικό μέτωπο.

Παράλληλα, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως όχι μόνο θα ενταθεί η ρητορική για στρατηγική πρώτης κάλπης, όπως την διατύπωσε ευκρινώς στη ΔΕΘ, αλλά θα επιχειρηθεί να ταυτιστεί ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με την έννοια της αστάθειας και της ακυβερνησίας. «Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει σταθερότητα και προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Ψήφος στον κ. Μητσοτάκη που ελλείψει εν δυνάμει εταίρων έχει στρατηγική αυτοδυναμίας, συνεπάγεται αστάθεια, ακυβερνησία και επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις» είναι λίγο πολύ το σκεπτικό της Κουμουνδούρου που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Πρέσινγκ για τους συνταξιούχους

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει με ιδιαίτερη βαρύτητα στην δεξαμενή των συνταξιούχων, οι οποίοι αποτελούν παραδοσιακά ένα συντηρητικό ακροατήριο, στο οποίο η ΝΔ το 2019 κατέγραψε συντριπτικά ποσοστά (45%-29%).

Η κυνική παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα στο debate με την Έφη Αχτσιόγλου πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δώσει τα αναδρομικά από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012, πάλι επί ΝΔ, αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της Κουμουνδούρου. Όχι μόνο γιατί στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται η απόδοση των αναδρομικών σε τρεις δόσεις (από 850 εκατ. το χρόνο) καθώς και η επαναφορά της 13ης σύνταξης που κατήργησε η ΝΔ, αλλά και γιατί η κυβερνητική ομολογία εκλαμβάνεται ως μία ακόμη επιβεβαίωση της προεκλογικής εξαπάτησης.

Η δε χρονική συγκυρία αυτής, την ώρα δηλαδή που ενέργεια και πληθωρισμός συρρικνώνουν την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων, αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για την Κουμουνδούρου να απευθυνθεί εκ νέου σε αυτό το ακροατήριο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis