Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Απαντά με ντοκουμέντα στην επίθεση Ερντογάν


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά από το βήμα του ΟΗΕ στο κρεσέντο επιθετικότητας του Τούρκου Προέδρου.

Υψηλών τόνων απάντηση, με στοιχεία, αριθμούς μεταναστών και προσφύγων που έχει διασώσει η Ελλάδα καθώς και με φωτογραφικά ντοκουμέντα αναμένεται να απαντήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ στο κρεσέντο επιθετικότητας του Τούρκου Προέδρου και το ψευδές κατηγορητήριο που εξαπέλυσε κατά της χώρας μας. Ταυτόχρονα, θα αναδείξει την επιθετική στρατηγική της Άγκυρας και τις διαρκείς απειλές κατά της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία, όπως και η χώρα μας, είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα δεν παραγνωρίζει ότι ο κ. Ερντογάν, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω θα έχει επιστρέψει στην Τουρκία όταν ο κ. Μητσοτάκης ανέβει στο βήμα, επιστρέφει στην πατρίδα του χωρίς, όπως όλα δείχνουν, να πετύχει τους δύο βασικούς του στόχους: Μία κατ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν και μία δέσμευση από τις ΗΠΑ για αγορά ή αναβάθμιση των μαχητικών F-16.

Εξέλιξη, που επιβεβαίωσε ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, ο οποίος επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη, μίλησε για θετικό κλίμα, χωρίς ωστόσο, να πει κάτι παραπάνω για τα F-16, ενώ επανέλαβε τις ανυπόστατες κατηγορίες προς τη χώρα μας για το μεταναστευτικό, δηλώνοντας προκλητικά ότι θέλει να «μας δώσει ένα μάθημα ανθρωπιάς», ενώ διεύρυνε το πεδίο της επίθεσής του, ισχυριζόμενος ότι «με την αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» την επόμενη περίοδο, θα έρθει ένα πολύ διαφορετικό μέλλον».

Αντιθέτως, στο διάλογο που είχαν οι κ. Μπάιντεν και Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος στους ηγέτες των χωρών μελών που συμμετέχουν στη Γ.Γ. του ΟΗΕ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι δύο ηγέτες δεν περιορίστηκαν μόνο σε εκατέρωθεν κοινωνικές αβρότητες, αλλά συζήτησαν για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

μητσοτάκης οηε, απάντηση μητσοτάκη σε ερντογάν

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, επιβεβαιώνουν ότι η αρχική πρόθεση του κ. Μητσοτάκη ήταν να χρησιμοποιήσει, όπως πράττει παγίως, μία πιο διπλωματική γλώσσα στη σημερινή του ομιλία. Η στάση του Ερντογάν, ωστόσο, δεν αφήνει περιθώρια για διπλωματικές αβρότητες.

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, κατά την παραμονή τους στη Νέα Υόρκη, επιδόθηκαν σε έναν πραγματικό μαραθώνιο τετ α τετ συναντήσεων, προκειμένου να μεταφέρουν τις ελληνικές θέσεις και να ακυρώσουν τις όποιες εντυπώσεις από την ομιλία του Τούρκου προέδρου. Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, είχε χθες το βράδυ και κατ ιδίαν συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες, τον οποίον επίσης ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης, στη σημερινή του ομιλία, αναμένεται να αναφερθεί και στην περίπτωση των 38 μεταναστών στην τουρκική νησίδα του Έβρου που ΜΚΟ διεθνοποίησε το θέμα κατηγορώντας την Ελλάδα και ζήτησε τελικά συγνώμη διότι έκανε λάθος. Το τετράχρονο παιδί για το οποίο έγινε τόσος λόγος ότι εγκαταλείφθηκε να πεθάνει, τελικά ζει. Η δυσφήμιση όμως είχε γίνει σε βάρος της χώρας. Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει και τον ρόλο διεθνών ΜΜΕ που υιοθετούν αβίαστα την τουρκική προπαγάνδα.

Χθες το βράδυ, σε συνέντευξή του στο CNN ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πόλεμο fake news και για παιχνίδια της Τουρκίας και εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Όταν ρωτήθηκε γιατί το κάνει αυτό ο Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν μπορεί να ξέρει τι σκέφτεται και απέδωσε την συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου στη δημιουργία κλίματος για εσωτερικούς λόγους.

«Βλέπουμε τους τελευταίους μήνες ένα κρεσέντο της τουρκικής ρητορικής απέναντι στην Ελλάδα με αστήρικτες και απαράδεκτες κατηγορίες, απειλούν την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και έχουμε πει ξεκάθαρα ότι αυτού του είδους η ρητορική είναι απαράδεκτη. Υπάρχει τρόπος να λυθούν οι διαφορές μεταξύ κυρίαρχων κρατών και αυτό είναι το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και ο διάλογος. Συνεχώς ενθαρρύνουμε την Τουρκία να καθίσει μαζί μας και να συζητήσουμε με πολιτισμένο τρόπο», είπε.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis