Μητσοτάκης: H Τουρκία έχει απέναντί της την Ε.Ε. και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ


Μήνυμα στην Τουρκία και στην κλιμακούμενη ρητορική της τελευταίας περιόδου έστειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ τόσο με τις κόκκινες γραμμές της όσο και με την φιλική της διάθεση απέναντι στον τουρκικό λαό και η Τουρκία δεν μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της. Σε αυτό το γαϊτανάκι έχει μείνει μόνη», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο και πρόσθεσε:

«Με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση μένουμε στις καθαρές θέσεις και έχουμε την επιφυλακή των ενόπλων δυνάμεων και την συμπαράσταση των συμμάχων μας. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Απέναντι τους δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρώπη αλλά και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ».

O κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί συστηματικά και απροκάλυπτα το φυσικό αέριο προκειμένου να εκβιάσει την Ευρώπη και ότι η μόνη απάντηση σε αυτό πρέπει να είναι η πλήρης απεξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο.

Επανέλαβε, επίσης, ότι λύση στο ενεργειακό δεν θα υπάρξει αν δεν υπάρξει συνολική υπερεθνική λύση. «Στον τομέα αυτό κινούμαστε ως Ευρώπη με καθυστέρηση, το ζήτημα αυτό θα μας απασχολήσει και στην Πράγα στη Σύνοδο, ελπίζω μέχρι τότε οι υπουργοί να έχουν κάνει κάποια βήματα», σημείωσε.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός είπε ότι μόνο αν ηττηθεί η μορφή της επιθετικής βίας το διεθνές δίκαιο θα ορίζει τις σχέσεις των χωρών και μόνο αν καταδικαστεί η καταπάτηση συνόρων δεν θα βρεθούν μιμητές. Καθώς η Ρωσία μετατρέπει το φυσικό αέριο σε μοχλό πίεσης μόνο η απεξάρτηση από αυτό θα ακυρώσει το όπλο της Μόσχας. Εχει ένα τίμημα που πρέπει να αναλάβουμε, δεν πρέπει να μας λυγίσει, η ελευθερία η ανεξαρτησία, η δημοκρατία είναι αδιαπραγμάτευτα.

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η οικονομία αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από ότι εκτιμούσαμε στις αρχές του έτους, το μέσο εισόδημα στηρίζεται, σημαντικές νέες επενδύσεις γίνονται πράξη, εκτιμώ ότι εξαγγελίες θα έχουμε και σύντομα. Οι Ελληνες το συμμερίζονται και το καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις», είπε και πρόσθεσε ότι η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει μεγάλη ωριμότητα απέναντι στη διεθνή κρίση.

Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι:

  • Εισήγηση από τους υπουργούς Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και ‘Ακη Σκέρτσο σχετικά με το Ενοποιημένο Προσχέδιο Δράσης της κυβέρνησης για το 2023 – Σχέδια δράσης των υπουργείων.
  • Εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη για τον Προγραμματισμό Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2023.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό, Απόστολο Βεσυρόπουλο των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των δεσμευμένων και δημευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, β) Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκάγκα του νομοσχεδίου για την ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».
  • Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνι Γεωργιάδη για την επιλογή προέδρου και συμβούλων της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.
  • Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων στην παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων για την εκτέλεση έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.
  • Ενημέρωση από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Οικονόμου για το Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis