Μητσοτάκης για Κυπριακό: Λύση μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας


Η απάντηση του Κ. Μητσοτάκη στον Ερντογάν, από τον ΟΗΕ, για το Κυπριακό. «Λύση εκτός πλαισίου του ΟΗΕ είναι μη αποδεκτή».

«Η εισβολή και κατοχή συνεχίζεται στην Κύπρο. Πρέπει να βρεθεί δίκαιη, βιώσιμη λύση αμοιβαία αποδεκτή στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΣΑ των ΗΕ με διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, απαντώντας στην ομιλία Ερντογάν που μίλησε για λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Θα μιλήσω για το μέλλον, είπε αναφερόμενος στην Τουρκία. Οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν, σημείωσε, αναφέροντας ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν «κανονικοποιήσει» τις σχέσεις τους.

«Έχουμε κανονικοποιήσει τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Το θέμα της Κύπρου παραμένει στον πυρήνα», όπως ανέφερε.

«Είπα στον πρόεδρο Ερντογάν ότι η βασική μας διαφορά – η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών – είναι σημαντική και πρέπει  να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», σημείωσε.

«Η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία έχει προσφέρει προστασία σε εκατοντάδες χιλιάδων αιτούντων άσυλο (…) Η Ελλάδα θα είναι πάντα μια χώρα που θα παραμένει ανοιχτή για όσους αναζητούν διέξοδο από τη βία, ακολουθώντας όμως νόμιμες οδούς», τόνισε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Να επιταχύνουμε τη δράση μας προς την επίτευξη των στόχων όλων (…) Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της μετανάστευσης θα βρεθούν στο κέντρο της υποψηφιότητας της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα τα καταστήσει ως τα βασικά θέματα των συζητήσεων (…) Πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά και συλλογικά για να αλλάξει η κατάσταση με τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Προτείνω παγκόσμια συμμαχία (…) Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σχέδιο.

Η περιοχή της Θεσσαλίας δέχτηκε διπλάσιο όγκο νερού από αυτό που πέφτει σε ένα χρόνο. Ο «Daniel» προκάλεσε καταστροφικές συνέπειες και στη Λιβύη (…) Η άνιση μάχη που δίνουμε με τη φύση είναι στη νότια Ευρώπη και είναι η νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής (…) Για την ΕΕ αυτό αποτελεί μια αποτυχία όχι μόνο πολιτικής, αλλά και των οικονομικών πόρων. Έστειλα επιστολή στους ηγέτες της MED-9 και πρότεινα λύσεις για την βραχυπρόθεσμη προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα.

Ακούστε την Ελλάδα για το νούμερο 112. Αυτός ο αριθμός έκτακτης ανάγκης έκανε τη διαφορά. Είναι μια οικονομική λύση που παρουσιάζει τις δυνατότητες της τεχνολογίας για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές

Η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία έχει προσφέρει προστασία σε εκατοντάδες χιλιάδων αιτούντων άσυλο (…) Η Ελλάδα θα είναι πάντα μια χώρα που θα παραμένει ανοιχτή για όσους αναζητούν διέξοδο από τη βία, ακολουθώντας όμως νόμιμες οδούς.

{https://www.youtube.com/watch?v=LmcLdycojW0}

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis