«Μαξίμου – gate»: Oι 24 ώρες που έκαναν «στρατό ατάκτων» το επιτελικό κράτος


Αναγκαίες, μεν, οι παραιτήσεις από τις παρακολουθήσεις αμφίβολο, δε, αν θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. 

«Θεός να φυλάει τα λιόδεντρα από το νερό του Αυγούστου», λέει ο θυμόσοφος λαός και η παροιμία ταιριάζει γάντι στα καταιγιστικά γεγονότα των ημερών – με αποκορύφωμα τις παρακολουθήσεις και την παραίτηση του στενότερου εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού Γρηγ. Δημητριάδη και του Διοικητή της ΕΥΠ κ. Π. Κοντολέων.

Οι χθεσινές εξελίξεις υπήρξαν κεραυνός εν αιθρία για την πλειονότητα των γαλάζιων στελεχών, όχι όμως και για τους «μυημένους» οι οποίοι είχαν αντιληφθεί ότι κάτι «κυοφορείται» στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο.

Όπως συνομολογούν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκης, οι παραιτήσεις τόσο του Διοικητή της ΕΥΠ, όσο όμως και του εξ απορρήτων του πρωθυπουργού ήταν μονόδρομος, προκειμένου να μην συνδεθεί ευθέως το Μέγαρο Μαξίμου με την υπόθεση των παρακολουθήσεων τηλεφωνικών συνομιλιών.

Αναγκαία, μεν, αμφίβολο αν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όμως.

Άγνωστο αν η απομάκρυνση Δημητριάδη θα περιορίσει το «ωστικό κύμα» της υπόθεσης

Και αυτό γιατί πολλοί στο κυβερνητικό παρασκήνιο προβληματίζονται σοβαρά για το αν η απομάκρυνση του κ. Δημητριάδη από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αρκεί για να περιορίσει το «ωστικό κύμα» της υπόθεσης, ενώ δεν κρύβουν την αγωνία τους για το ενδεχόμενο, η υπόθεση των παρακολουθήσεων να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων.

Αρκετοί, μάλιστα, παρά τη σπουδή του κυβερνητικού επιτελείου να επαναλάβει αργά χθες το βράδυ μέσω διαρροών ότι οι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της τετραετίας, δεν αποκλείουν την πιθανότητα, η κυβέρνηση να επιχειρήσει «φυγή» από τον κλοιό της συγκεκριμένης υπόθεσης, μέσω μιας πρόωρης κάλπης, είτε μέσω ενός ανασχηματισμού – ο οποίος, πάντως, δύσκολα θα ανακόψει τη φόρα των γεγονότων.

«Αυτή η υπόθεση μπορεί να υπερβαίνει προσωπικές πολιτικές στρατηγικές και αντιλήψεις», λένε, υπονοώντας ότι μπορεί να είναι δεδομένη η βούληση του πρωθυπουργού να εξαντλήσει την τετραετία, αλλά να αναγκαστεί να μεταβάλει άποψη από τις εξελίξεις. Άλλωστε, μία από τις ορατές για τη ΝΔ πιθανότητες, δηλαδή αυτή της μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη, εξέλειπε μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Αντιθέτως, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ισχυρού αντικυβερνητικού μετώπου ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ.

Σε κάθε περίπτωση, άπαντες «κρατούν» την ανάσα τους για το πως θα εξελιχθεί η υπόθεση και για το αν και ποια θα είναι η συνέχεια σε επίπεδο αποκαλύψεων. Και οι εντός, αλλά και οι εκτός κόμματος.

Δεν είχε ενημερωθεί λέει το Μαξίμου 

Υπενθυμίζεται ότι χθες το μεσημέρι γνωστοποιήθηκαν διαδοχικά οι παραιτήσεις των κ. Γρηγοριάδη και Κοντολέων, ως συνέχεια της αποκάλυψης ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε – με διαδικασία νόμιμης (; ) συνακρόασης και μετά από εισαγγελική άδεια, το τηλέφωνο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη, πριν εκλεγεί πρόεδρος του Κινήματος.

Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι δεν είχε ενημερωθεί για τις παρακολουθήσεις, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει από ποιόν και γιατί μπορεί να πήρε τη σχετική εντολή η ηγεσία της ΕΥΠ αλλά και αν υπάρχει και ουσιαστική εμπλοκή του μέχρι χθες διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου στην υπόθεση. Πολύ περισσότερο, όταν από τις πρώτες κινήσεις του κ.Μητσοτάκη μετά την ανάληψη της εξουσίας, ήταν η υπαγωγή της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Μετά τις τελευταίες, καταιγιστικές εξελίξεις, και το σχετικό αίτημα Ανδρουλάκη, ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση να δεσμευτεί για την άμεση συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών. Εξέλιξη που είναι σαφές ότι θα βρεθεί στην αιχμή της επικαιρότητας τον Σεπτέμβριο, οπότε η κυβέρνηση ετοιμάζεται επικοινωνιακή αντεπίθεση εν όψει του δύσκολου χειμώνα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis