Κρούγκμαν: Η Ρωσία και όχι η Δύση χρησιμοποιεί τελικά τον οικονομικό πόλεμο


Άρθρο του Πολ Κρούγκμαν στους New York Times. Όσα γράφει για τη Δύση.

Οι προσπάθειες της Δύσης να περιορίσουν τις ρωσικές εξαγωγές αποδείχθηκαν άκαρπες, ξεκαθαρίζει ο νομπελίστας Οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Ο Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο του στους New York Times σημειώνει καταρχήν ότι το ρωσικό αργό πετρέλαιο βρίσκει τις διεξόδους του στις διεθνείς αγορές και η χώρα φαίνεται να έχει άπλετο ρευστό, την ώρα που έχει δυσκολίες να αγοράσει προϊόντα και όχι τελικά να εξάγει.

Κατά τον Κρούγκμαν οι κυρώσεις της Δύσης είναι τελικά αποτελεσματικές, αλλά στο κομμάτι των στρατιωτικών επιχειρήσεων – παραγωγής διότι οι δυτικοί εξοπλίζουν συνεχώς την Ουκρανία.

Από τη στιγμή λοιπόν που ο πόλεμος δεν εξελίχθηκε όπως θα ήθελε η Ρωσία πλεόν τίθεται το ερώτημα αν η Ρωσία καταφέρει να αντιστρέψει τις κυρώσεις και τον οικονομικό πόλεμο κατά της Δύσης κόβοντας την ροή του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον διεθνούς φήμης οικονομολόγο η Ρωσία γύρισε το παιχνίδι όταν κατάλαβε ότι στρατιωτικά δεν μπορεί να επιτύχει τα πλήγματα που ήθελε και πλέον η Ρωσία είναι αυτή που χρησιμοποιεί το όπλο του οικονομικού πολέμου και όχι η Δύση.

Τέλος, βλέπει ότι οι χώρες που είναι πιο πιθανό να κάνουν πίσω είναι η Γερμανία και η Ιταλία, οι οποίες δεν πρωτοστατούν στις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis