Γιατί απέλυσαν τις γυναίκες: Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ)


Από τον Αύγουστο αυξηθήκαν οι επιδοτούμενοι άνεργοι κατά 31.000 άτομα. 2 στους 3 είναι γυναίκες (67%).

Οι απόφοιτοι Λυκείου μιας ολόκληρης χρονιάς, ας πούμε του έτους 2.000, ανέλαβαν φέτος για πρώτη φορά απασχόληση. Για πόσο όμως; Έχουν εργασία τον 9ο μήνα (Σεπτέμβριο) τους έτους;

Τους πρώτους μήνες λειτουργίας του (από 1/1/2022) στο νέο-κεφαλαιοποιητικό Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) έχουν εγγραφεί, υποχρεωτικώς, 102.000 νέο-προσληφθέντες (πρωτοεμφανιζόμενοι στην αγορά εργασίας). Το στοιχείο αυτό δεν έχει παρά να προκαλέσει αισιοδοξία. Αν και η φετινή χρόνια είχε σημαντική αύξηση των τουριστικών αφίξεων και οι επιχειρήσεις έπασχαν ως προς την ανεύρεση του αναγκαίου προσωπικού (αδυναμία σύνδεσης της προσφοράς με την ζήτηση, υψηλά ενοίκια, αντικίνητρα σχετικά με τον τρόπο θέσπισης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κ.α.).

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εργάζονται και σήμερα. Ακόμη χειρότερα: δεν εργαζόταν ούτε τον (καλό για τον τουρισμό) μήνα Αύγουστο. Ίσως δεν εργάστηκαν ποτέ 8ωρο…

Από τις 102.000, λιγότεροι από τους μισούς είχαν πλήρες ωράριο (8ωρο-5νθήμερο). 

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις ήδη από τον Αύγουστο ένιωσαν… χειμώνα και προχώρησαν με μαζικές απολύσεις: Χάθηκαν τον περασμένο μήνα 33.000 θέσεις εργασίας (αρνητικές ροές), στην «καρδιά» της τουριστικής κίνησης.

Και από την άλλη, αυξηθήκαν οι επιδοτούμενοι άνεργοι κατά 31.000 άτομα.

Όμως, τα πιο ανησυχητικά στοιχεία (ΟΑΕΔ-ΔΥΠΑ) είναι ότι:

– 2 στους 3 (64%) άνεργοι είναι νέοι έως 44 ετών. (Καταστρέφεται κάθε προοπτική δημιουργίας οικογένειας).

– 2 στους 3 είναι άνεργες γυναίκες (67%)

– Οι γυναίκες εξάλλου απολύθηκαν πιο μαζικά φέτος τον Αύγουστο. Με αποτέλεσμα το 67% των επιδοτούμενων να είναι γυναίκες (110.000 επιδοτούμενες γυναίκες και σχεδόν 53.000 άνδρες)!

Δημογραφικό

Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει ότι όσο πιο μαζικά βγαίνουν οι γυναίκες και οι νέοι την αγορά εργασίας, όπως φέτος το καλοκαίρι της έλλειψης εργατικών χεριών, αλλά και λόγω οικονομικής κρίσης για την συμπλήρωση του οικογενειακού εισοδήματος (πανδημία, ακρίβεια κ.α.), τόσο πιο σκληρά τις αντιμετωπίζει η αγορά…

Τα συγκεκριμένα στοιχεία μοιάζουν ιδιαίτερα σκληρά για τις πιο ευάλωτες, εργασιακά, ομάδες: τις γυναίκες και τους νέους. Και παρατηρήθηκαν πιο έντονα φέτος όπου η οικονομία κατέγραψε ποσοστά μεγέθυνσης άνω του 7,5% (αύξηση ΑΕΠ), αλλά και πολλές ευκαιρίες για εποχική απασχόληση (τουρισμός).

Αυτή δε η αυξητική τάση δεν αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023. Η αναπτυγμένη (Βόρεια και Δυτική) Ευρώπη, όπως και οι ΗΠΑ εξάλλου, αναμένεται να εισέλθουν σε ύφεση, άρα θα έχουμε λιγότερες τουριστικές αφίξεις τον επόμενο χρόνο και σαφώς μικρότερες εξαγωγές ελληνικών προϊόντων.

Παράλληλα το στεγαστικό αυξάνει τις δυσκολίες μετεγκατάστασης προς αναζήτηση εργασίας (γεωγραφική κινητικότητα), ενώ η απουσία κλαδικών μισθών συμπιέζει τις αμοιβές προς το επίπεδο του επιδόματος ανεργίας (438 ευρώ χωρίς προστατευόμενα τέκνα, με 700.000 νέους με μερική απασχόληση να λαμβάνουν κάτω των 400 ευρώ).

Και όλα μαζί συνθέτουν την κορύφωση του μεγάλου εθνικού προβλήματος: του Δημογραφικού.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis