Ερντογάν για κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Πετούν στο διάστημα» – Τι είπε για τη συρρίκνωση της ελληνικής μειονότητας


Παραλήρημα Ερντογάν. «Δεν υπάρχει όριο στις διώξεις στη Δυτική Θράκη». Τι είπε για την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ.

Νέες προκλητικές δηλώσεις παραχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από τη Νέα Υόρκη.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια περί συρρίκνωσης της ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, ο ηγέτης της γείτονος είπε: 

«Δεν υπήρξαμε η κυβέρνηση που να θέλει τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού στην Τουρκία. Αντίθετα, όταν είχα ταξιδέψει στην Τένεδο και Ιμβρο, για παράδειγμα, πάντα ρωτούσα τους ελάχιστους Έλληνες που ζούσαν εκεί. ”Πού είναι τα παιδιά σου;”. ”Στην Αμερική”, μου είπαν. Τους είπα: ”Φέρτε τους να ζήσουν εδώ”. ”Δεν μπορώ να φέρω το παιδί μου από την Αμερική”, μου απάντησαν.

Τι δείχνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν έχει καμία επιθυμία ή κόπο να ζήσει στην Τουρκία. Αν μη τι άλλο, η πόρτα μας είναι ανοιχτή. Θα δίναμε υπηκοότητα σε αυτό το παιδί αν δεν είχε υπηκοότητα. Στην πραγματικότητα, είχε πολύ νόημα μια φορά, η οικογένειά του δεν επέτρεψε σε κάποιον να παντρευτεί μια Τουρκάλα. Είπα, ”αν μου ζητήσετε βοήθεια, θα προσπαθήσω”.

Υπάρχει και αυτό. Η Σύνοδος του Πατριαρχείου πρέπει να έχει ορισμένο αριθμό μελών. Ο αριθμός τους είχε μειωθεί σε 7. Επειδή δεν είχε συγκεκριμένο αριθμό, είπα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: ”Φέρτε τους ιερείς από το εξωτερικό, θα τους δώσω την υπηκοότητα, γιατί πρέπει να είναι πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας, άρα ολοκληρώσατε τη Σύνοδο”.

Την ολοκλήρωσαν έτσι. Αλλά φυσικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν γνωρίζει τίποτα από όλα αυτά. Πετούν στο διάστημα! Η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή, δίνουμε και υπηκοότητα. Επί εποχής μας δεν διώξαμε κανέναν Ρωμιό από τη χώρα μας. Δεν υπάρχει όμως όριο στις διώξεις που διαπράττουν αυτή τη στιγμή στους πολίτες μας και τους συμπατριώτες μας στη Δυτική Θράκη.

Πρόσφατα μάλιστα θέλουν να διορίσουν οι ίδιοι τους δικούς μας ιερείς εκεί. Εσύ τι μπορείς να καταλάβεις από την κατάσταση και τη δομή του κλήρου μας; Έχουμε κάνει τέτοια προσπάθεια; Σηκωθήκαμε και ορίσαμε τους παπάδες εδώ και τα λοιπά; Όχι!»

Θυμίζουμε ότι ο κ. Δένδιας είχε καλέσει την Τουρκία να απαντήσει τι συνέβη στη ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, η οποία κάποτε αριθμούσε 100.000 πολίτες και σήμερα έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 5.000. Επιπλέον, έγινε καταγγελία από την ΕΕ στον ΟΗΕ για τις τουρκικές πολιτικές κατά της ελληνικής μειονότητας.

Ειδικότερα, ο ειδικός εκπρόσωπος της για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ίμον Γκίλμορ κατήγγειλε εκ μέρους της ΕΕ και των κρατών-μελών της τις «πολιτικές διακρίσεων» που εφάρμοσε η Τουρκία κατά της ελληνικής μειονότητας και είχαν ως αποτέλεσμα «να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης». Αυτό έγινε με δήλωσή του στην 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και με αφορμή την 30ή επέτειο από την έγκριση της Διακήρυξης για τα Δικαιώματα των Προσώπων που ανήκουν σε Εθνικές ή Εθνοτικές, Θρησκευτικές και Γλωσσικές Μειονότητες.

«Η ΕΕ εκφράζει τη βαθιά λύπη της για τις παλαιότερες πολιτικές διακρίσεων που εφάρμοσε η Τουρκία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η ελληνική μειονότητα να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης» ανέφερε συγκεκριμένα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στο πλαίσιο αυτό, διαμήνυσε πως η ΕΕ κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες και των νομικών προσώπων των μειονοτήτων.

Ερντογάν για F-16: «Οι εξελίξεις κινούνται προς θετική κατεύθυνση από τώρα»

«Αυτήν τη στιγμή ενδιαφερόμαστε για την αγορά των F-16. Είχαμε θετικές συζητήσεις με τον κ. Μπάιντεν για αυτό το θέμα. Είχα επίσης κάποιες συναντήσεις με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές εδώ. Ο Υπουργός μας Χουλουσί Ακάρ έχει επίσης συνομιλίες με τον συνομιλητή του. Βαίνουμε προς θετικό κλίμα. Ελπίζουμε ότι αυτή η θετική ατμόσφαιρα θα συνεχιστεί. Πιστεύω ότι θα έχουμε αποτέλεσμα από αυτή τη δουλειά το συντομότερο δυνατό.

Φυσικά δεν είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον κ. Μπάιντεν στη δεξίωση. Αργότερα, μπορεί να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτά τα θέματα με την τηλεφωνική διπλωματία. Θα παρακολουθήσουμε όμως τη διαδικασία με τις συναντήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του υπουργού Εξωτερικών μας. Οι εξελίξεις κινούνται προς θετική κατεύθυνση από τώρα», είπε ο Ερντογάν. 

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετάσχει αύριο Παρασκευή σε συνάντηση κορυφαίου οικονομικού επιπέδου, κατά την οποία θα συζητηθούν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir και η πιθανή επιβολή κυρώσεων, ανάφεραν στο πρακτορείο Reuters δύο πηγές που είναι ενήμερες για το θέμα.

Η συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους και άλλους, θα συζητήσουν τις συμφωνίες με τη Ρωσία, τις τρέχουσες σοβαρές διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και την γενική οικονομική κατάσταση, δήλωσαν οι πηγές τηρώντας την ανωνυμία τους.

Δύο ιδιωτικές τουρκικές τράπεζες, η Denizbank και η Isbank, σταμάτησαν την χρήση του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir αφότου η Ουάσιγκτον επέκτεινε τις κυρώσεις που επέβαλλε στην Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, στοχεύοντας μεταξύ άλλων των επικεφαλής της οντότητας που διαχειρίζεται το ρωσικό σύστημα πληρωμών.

Η Άγκυρα ως μέλος του ΝΑΤΟ έχει ταχθεί κατά των δυτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία και διατηρεί στενούς δεσμούς τόσο με την Μόσχα όσο και με το Κίεβο, γείτονες της στην Μαύρη Θάλασσα. Επίσης έχει καταδικάσει την ρωσική επέμβαση και στέλνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία ως μέρος μιας διπλωματικής εξισορρόπησης.

Ωστόσο, οι δυτικές χώρες ανησυχούν όλο και περισσότερο για τους αυξημένους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, λένε διπλωμάτες, ιδίως μετά από αρκετές συναντήσεις μεταξύ του Ερντογάν και του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης που είχαν την περασμένη εβδομάδα στο Ουζμπεκιστάν.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής του Εθνικού Συστήματος Πληρωμών με Κάρτες της Ρωσίας δήλωσε ότι οι τραπεζικές κάρτες Mir συνεχίζουν να λειτουργούν στην Τουρκία, παρά την αναστολή τους από τις δύο τράπεζες.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα να προχωρήσει στην επέκταση του αριθμού των χωρών που δέχονται τις κάρτες Mir.

Οι αμερικανικές κυρώσεις στοχεύουν πρόσωπα και οντότητες που κατηγορούνται ότι βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τις οικονομικές κυρώσεις. Τον περασμένο μήνα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έστειλε επιστολή σε μεγάλες τουρκικές επιχειρήσεις προειδοποιώντας ότι κινδυνεύουν με κυρώσεις αν διατηρήσουν εμπορικές σχέσεις με Ρώσους που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον αναμένει ότι περισσότερες τράπεζες θα σταματήσουν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir λόγω του κινδύνου κυρώσεων και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις αναστολής από την Isbank και την Denizbank είχαν αρκετό νόημα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis