Επίδομα θέρμανσης: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση


Σε δόσεις θα εξοφληθεί το επίδομα θέρμανσης – Δείτε έως πότε θα πληρωθούν για την πρώτη δόση οι δικαιούχοι.

Στις 8 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης, ενώ ήδη έχουν υποβληθεί χιλιάδες αιτήσεις στην αντίστοιχη πλατφόρμα.

Όταν κλείσει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πληρωμές των δικαιούχων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η πρώτη δόση θα πληρωθεί μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν τα Χριστούγεννα.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ακόμη ότι το επίδομα ρεύματος για θέρμανση δεν έχει ακόμα προστεθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Οι αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου. Επίσης, πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης φυσικού αερίου, καθώς ισχύουν διαφορετικές ημερομηνίες που θα πρέπει να δηλώσετε τα παραστατικά προμήθειας καυσίμου (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).

Επίδομα θέρμανσης: Βήμα – βήμα η αίτηση

Δείτε παρακάτω πώς φαίνεται η πλατφόρμα για αίτηση. Στα απαραίτητα στοιχεία που θα χρειαστείτε, είναι ο αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και το ΑΦΜ του εκμισθωτή, αν η κατοικία είναι νοικιασμένη:

 epidoma-thermansis_1f331.JPG

Για να κάνετε την αίτησή σας, μπαίνετε στο myθερμανση (ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ) και ακολουθείτε τη διαδικασία που περιγράφεται παρακάτω. Σημειώνεται ότι για όσους μένουν σε πολυκατοικία, θα πρέπει και ο διαχειριστής να μπει και να «ανεβάσει» τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο σύστημα. 

Αναλυτικά τα βήματα της αίτησης:

  1. Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
  2. Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
  3. Επιλέγω είδος καυσίμου
  4. Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος
  5. Επιλέγω οικισμό
  6. Συμπληρώνω τα τ.μ. της κατοικίας
  7. Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE

Πότε πληρώνεται το επίδομα θέρμανσης

  • Έως την 22η Δεκεμβρίου 2023 για την προκαταβολή και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2023, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 8η Δεκεμβρίου 2023.
  • Έως την 29η Φεβρουαρίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.
  • Έως την 30η Απριλίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2024.

Επίδομα θέρμανσης: Εύκολος υπολογισμός ανά περιοχή

Φέτος τα ποσά κυμαίνονται από 100 μέχρι 800 ευρώ. Το ποσό βάσης παραμένει και φέτος στα 350 ευρώ (αυξήθηκε πέρυσι). Το ποσό αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (τις βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή της χώρας. Οι βαθμοημέρες έχουν ρυθμιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος σε κάθε περιοχή.

Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Εδώ η λίστα με τις βαθμοημερίδες:

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis