Εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι τη γλιτώνουν στην εφορία το 2023


Τίτλοι τέλους για εισφορά αλληλεγγύης για όλους από 1/1/202. Ποιοι γλιτώνουν τη φορολογία το 2023.

Πώς θα εφαρμοστεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που αποκτηθούν φέτος και θα φορολογηθούν το 2023;

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», στην πρώτη ταχύτητα βρίσκονται 1,5 εκατ. φορολογούμενοι οι οποίοι αποκτούν εισοδήματα από τον δημόσιο τομέα και συντάξεις. Τα εφετινά εισοδήματα των φορολογουμένων που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και εφόσον υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης.

Στη δεύτερη ταχύτητα βρίσκονται 1,2 εκατ. φορολογούμενοι με εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα για τους οποίους η εισφορά αλληλεγγύης έχει ήδη καταργηθεί. Συγκεκριμένα, για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δεν γίνεται καμία παρακράτηση στις μηνιαίες αποδοχές τους, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι φορολογούμενοι που εισπράττουν εισοδήματα από ακίνητα ή μερίσματα θα διαπιστώσουν και το 2023 με την υποβολή της νέας φορολογικής δήλωσης ότι δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης για τα φετινά εισοδήματα.

Στην τρίτη ταχύτητα είναι οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι όμως, τα δύο προηγούμενα χρόνια, πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων και δεν θα γλιτώσουν από την εισφορά. 

Ποια εισοδήματα του 2022 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 

  • Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ιδιωτικού τομέα (αμοιβές ΔΣ, εισόδημα από μπλοκάκι)
  • Εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, κτλ)
  • Εισόδημα από κεφάλαιο (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα, ενοίκια, κλπ)
  • Εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου 

Ποια εισοδήματα επιβαρύνονται

  • Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες δημοσίου τομέα
  • Συντάξεις, ασφάλισμα 

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης για όλους το 2023

Από 1/1/2023, από την εισφορά αλληλεγγύης απαλλάσσονται εκτός από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και όσοι αποκτούν φέτος εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ακίνητα, μερίσματα που θα δηλωθούν με την φορολογική δήλωση του 2023. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, για το έτος 2022 θα ισχύουν οι ίδιες απαλλαγές που ίσχυσαν και για το 2021.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis