Κουτσούμπας: Θα γράψουμε το σενάριο των δικών μας αναγκών στις εκλογές


Η εμπλοκή στο πλευρό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ δεν θωρακίζει απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας τόνισε ο Δημήτης Κουτσούμπας.

«Η καρδιά του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» χτυπά εδώ στον Πειραιά, όχι τυχαία σε έναν χώρο όπως είναι αυτός του πρώην εργοστασίου των Λιπασμάτων, ο οποίος είναι δεμένος με την ιστορία του τόπου. Η καρδιά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ χτυπά εδώ, σε έναν χώρο που ο λαός της περιοχής διεκδικεί στο σύνολό του, για να καλύψει τις ανάγκες του για αναψυχή, πρόσβαση στη θάλασσα, για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες της νεολαίας του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας».

«Αν σήμερα αυτό το μικρό τμήμα λειτουργεί ως πάρκο, προσφέροντας ορισμένες ανάσες στις γειτονιές του Πειραιά, όλοι ξέρουν πως αυτό έγινε κάτω και από την πίεση των μεγάλων αγώνων εργατικών σωματείων, άλλων μαζικών φορέων του Πειραιά, με μπροστάρηδες το ΚΚΕ και την ΚΝΕ» είπε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του ομιλία στο Φεστιβάλ της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά και των Κλαδικών Οργανώσεων της ΚΝΕ στα Λιπάσματα Δραπετσώνας.

«Η πρόταση διεκδίκησης του ΚΚΕ, που αναδεικνύει και με αφορμή το Φεστιβάλ: Η απαλλοτρίωση και απόδοση συνολικά των 640 στρεμμάτων χωρίς καμία αποζημίωση. Μια πρόταση που είναι σε πλήρη αντίθεση με τους σχεδιασμούς των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, των κυβερνητικών και τοπικών αρχών, που βλέπουν την περιοχή μόνο σαν φιλέτο για κερδοφόρες μπίζνες» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι η μετατροπή του λιμανιού του Πειραιά σε ΝΑΤΟϊκό λιμάνι δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, ενώ ο μόνος στόχος που υπηρετεί ειναι «αυτός της ολοένα και μεγαλύτερης συμμετοχής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Πρόσθεσε ότι η εμπλοκή στο πλευρό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ δεν θωρακίζει απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι «κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει. Το αντίθετο: πρέπει να προετοιμάζεται. Γιατί είτε η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξελιχθεί σε ένα θερμό επεισόδιο είτε σε πιο σοβαρή κρίση, το σίγουρο είναι ότι πάνω στο ευρωαντλαντικό τραπέζι βρίσκονται οι προσπάθειες ενός συμβιβασμού για τη συνεκμετάλλευση, συνδιαχείρηση στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Μόνο αρνητικές συνέπειες για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ακόμα και για τμήμα της κυριαρχίας της, θα έχουν όλα αυτά».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι οι αστικοί σχεδιασμοί για τον Πειραιά δεν υπηρετούν τις εργατικές λαϊκές ανάγκες και αναφέρθηκε, με λεπτομέρειες, στην «σκληρή πραγματικότητα που ζει η εργατική – λαϊκή οικογένεια σε όλες τις περιοχές του Πειραιά».

«Καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να έχει ο λαός του Πειραιά. Όλους αυτούς τους σχεδιασμούς υπηρετούν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές, παρά τις μεταξύ τους διαφοροποιήσεις, προωθώντας κατευθύνσεις της ΕΕ. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη, όπως και η περιφερειακή αρχή, κρατώντας γερά τη σκυτάλη που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι τους έχουν το δικό τους μερτικό ευθύνης» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι «προϋπόθεση για την ανάπτυξη τους είναι η μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων» και τονίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι, ο λαός του Πειραιά δεν έχει να κερδίσει τίποτα με το να μπει ανάμεσα και να κάνει τον τροχονόμο στα επιχειρηματικά συμφέροντα που συγκρούονται εδώ στην περιοχή. Αντίθετα, έχει να κερδίσει πολλά, τη ζωή του ολόκληρη, βαδίζοντας στο δικό του δρόμο για τις δικές του σύγχρονες ανάγκες».

Τόνισε ότι απέναντι «στα αστικά κόμματα που χρησιμοποιούν το περιεχόμενο της προόδου ως περιτύλιγμα, για να κρύψουν τον αντιδραστικό ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής τους», στη χώρα «υπάρχουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ που με τις θέσεις και τη δράση τους φωτίζουν το τι είναι πραγματικά προοδευτικό τον 21ο αιώνα» και εξήγησε με συγκεκριμένα παραδείγματα το περιεχόμενο της προόδου σε ό,τι αφορά τις συνθήκες δουλειάς, τη ζωή των λαϊκών οικογενειών και της εργαζόμενης γυναίκας, τις συνθήκες ζωής των νέων εργαζομένων και των φοιτητών, συμπεριλαμβάνοντας και το περιεχόμενο των σπουδών».

«Ούτε είναι πρόοδος οι χώροι εποπτευόμενου θανάτου, την ώρα που τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης ασφυκτιούν από την υποχρηματοδότηση. Πρόοδος είναι να πιστεύεις ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να κερδίσει τη ζωή του πίσω, αν το πάρει απόφαση και στηριχθεί» συμπλήρωσε.

«Η πιο μεγάλη συντήρηση είναι η αποθέωση του υποκειμενισμού, του ατομικού βιώματος, η άρνηση του αντικειμενικού στοιχείου στον κόσμο που μας περιβάλλει, γιατί η άποψη αυτή συμβάλει στο να μην αλλάξει ποτέ τίποτα. Όμως, αν θέλουμε να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο, πρέπει να τον γνωρίσουμε, να μπορέσουμε να καταλάβουμε τους νόμους που διέπουν την κίνησή του» τόνισε.

Υπογράμμισε ότι «πρόοδος είναι η συζήτηση, η οργάνωση, η αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους», προσθέτοντας ότι «η ελπίδα να μη ζει ο εργάτης σαν σκλάβος, δυναμώνει. Απόδειξη η πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ με 506 εργατικά σωματεία, πιο πολλά από κάθε άλλη φορά, που επί δύο μέρες συζητούσαν πώς θα μπορέσει το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα να μετρήσει βήματα στην κατεύθυνση της ανασύνταξης και αντεπίθεσής του».

Αναφέρθηκε σε μια σειρά σημαντικούς και ελπιδοφόρους εργατικούς αγώνες, τονίζοντας πως «ό,τι θετικό μπορεί να προκύψει για τους εργαζόμενους, το λαό, αυτό θα γίνει μέσα από την οργανωμένη δράση τους για τα δικαιώματά τους και όχι μένοντας στην αναμονή για έναν νέο “σωτήρα”, μια δήθεν νέα κυβέρνηση, όπως κι αν αυτή ονομάζεται».

«Ο λαός του Πειραιά δεν πρέπει να περιμένει. Αντιπαλεύει τις επιπτώσεις των κυβερνητικών και επιχειρηματικών σχεδιασμών στη ζωή του, υπερασπίζεται τις γειτονιές του, τους τελευταίους ελεύθερους χώρους», είπε, προσθέτοντας ότι «σε αυτούς τους μεγάλους αγώνες το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αποτέλεσε την ψυχή και τον οργανωτή της λαϊκής πάλης» και αναφέρθηκε στη συνέχεια σε κλιμάκωση αυτού του αγώνα.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «όλα τα πιθανά σενάρια για το σχηματισμό της επόμενης αστικής κυβέρνησης είναι από χέρι αντιλαϊκά γιατί γράφονται από τα επιτελεία του αστικού πολιτικού συστήματος και εκφράζουν τις επιδιώξεις του κεφαλαίου να εξασφαλιστεί μια κυβέρνηση συνεννόησης γιατί το σύστημα έχει μεγάλες δυσκολίες. Και οι δυσκολίες του συστήματος αφορούν και τις επιπτώσεις της συμμετοχής στον πόλεμο της Ουκρανίας και τις εξελίξεις στην ελληνοτουρκική κρίση που κλιμακώνεται, αλλά και τη νέα οικονομική κρίση που είναι προ των πυλών στην ΕΕ με σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία».

«Για αυτά λοιπόν τα “δύσκολα”, τα αστικά επιτελεία βλέπουν ότι δεν φτάνει ένα χρειάζεται και δεύτερο τουλάχιστον, αστικό κόμμα να βάλει πλάτη, χρειάζεται μια κυβέρνηση τύπου “εθνικής συνεργασίας, συνεννόησης και ανοχής”. Μπορούν να τη φτιάξουν και θα τη φτιάξουν. Γιατί όλα τα αστικά κόμματα και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ, παρά τις διαφορές τους, μια χαρά συνεννοούνται όταν πρόκειται για τους στρατηγικούς στόχους της άρχουσας τάξης που υπηρετούν» πρόσθεσε.

«Μόνο που τώρα οι έκτακτες ανάγκες για το λαό, επιβάλλουν οι εργαζόμενοι να γράψουν το δικό τους σενάριο για τις δικές τους ανάγκες, με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Κι αυτό είναι στις εκλογές να βγει δυνατό, όσο πιο δυνατό γίνεται, το ΚΚΕ» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε στην ομιλία του:

«Το ΚΚΕ έχει το μόνο ρεαλιστικό σχέδιο, θέσεις και προτάσεις για το σήμερα που όμως ταυτόχρονα δείχνουν και που πρέπει να πάει ο αγώνας μας, για να έχουμε όλοι και όλες μια καλύτερη ζωή.

Αν μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, αυτό θα γίνει γιατί μόνο το ΚΚΕ φωτίζει το δρόμο για το λαό. Κι αυτός είναι η νέα κοινωνία που παλεύουμε και οραματιζόμαστε, ο νέος κόσμος της δημιουργίας, ο σοσιαλισμός. Σε αυτό το δρόμο σας προσκαλούμε να περπατήσουμε μαζί. Για “το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό”! Για το σοσιαλισμό! Γιατί μόνο με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, υπάρχει ελπίδα λαϊκής ευημερίας και ανάτασης» κατέληξε στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis