Κυριάκος Μητσοτάκης για αμβλώσεις στις ΗΠΑ: «Βήμα πίσω στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών»


Για «βήμα πίσω στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να απαγορεύσει τις αμβλώσεις. 

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολίασε το Σάββατο (25/06) την αποφάση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να απαγορεύσει τις αμβλώσεις, κάνοντας λόγο για «Βήμα πίσω στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών».

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτηση στο Τwitter, ο πρωθυπουργός έγραψε στα Αγγλικά: «Πραγματικά προβληματισμένος από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Είναι ένα σημαντικό βήμα πίσω στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών».

{https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1540639019737939970}

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε την Παρασκευή (24/06) να ανατρέψει την ετυμηγορία-ορόσημο στη δικαστική υπόθεση «Ρόι εναντίον Γουέιντ» του 1973, η οποία αναγνώριζε το συνταγματικό δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση και τη νομιμοποιούσε σε εθνικό επίπεδο, δίνοντας μια σημαντική νίκη στους Ρεπουμπλικάνους και στους θρησκευτικούς συντηρητικούς που θέλουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν τη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Reuters, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με 6 ψήφους υπέρ και 3 κατά επικύρωσε έναν -υποστηριζόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους- νόμο του Μισισιπή που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης.

Οι δικαστές έκριναν ότι η ετυμηγορία στην υπόθεση «Ρόι εναντίον Γουέιντ» που επέτρεπε τις αμβλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνταν ακόμα και μεταξύ των 24 και των 28 εβδομάδων μιας εγκυμοσύνης, ήταν μια λανθασμένη απόφαση επειδή το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν κάνει ειδική αναφορά στα δικαιώματα των εκτρώσεων.Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis