Κρυφό έλλειμμα 3,2 δισ. ευρώ από τη μη… καταβολή 300.000 συντάξεων


Ένα κρυφό έλλειμμα της τάξης των 3,2 δισ. βαραίνει τον ΕΦΚΑ λόγω ασυγχώρητων καθυστερήσεων στην απονομή συντάξεων.

Το εν λόγω ποσό προκύπτει από τις κύριες συντάξεις που είναι σε καθυστέρηση, τις επικουρικές, την μη έγκαιρη καταβολή των εφάπαξ, αλλά και τη μη απόδοση των δεύτερων συντάξεων (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, ή Δημόσιο και ΤΣΑΥ Υγειονομικών, ΤΣΜΕΔΕ Μηχανικών, Ταμείου Νομικών κ.α.) που δεν εκδίδονται εδώ και έξι χρόνια: Από τις 13/5/2016 που τέθηκε σε ισχύ ο νέος ασφαλιστικός νόμος 4387/16 (ν.Κατρούγκαλου).

Σε περίπτωση απονομής των συντάξεων και μιας κανονικής ροής εκκαθάρισης των αιτήσεων από το προσεχές φθινόπωρο, το εν λόγω κολοσσιαίο ποσό θα απαιτηθεί μέσα στο 2023.

Και επειδή τα έσοδα του ΕΦΚΑ μάλλον υποχωρούν, ειδικά λόγω της διεύρυνσης της μερικής απασχόλησης (σ.σ. η αύξηση της απασχολησιμότητας δεν συνεπάγεται και ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων ή των εσόδων του ΕΦΚΑ), το συγκεκριμένο ποσό θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και τους φορολογουμένους. Θα προστεθεί δηλαδή στα περίπου 15 δισ. που πληρώνει κατ έτος ο προϋπολογισμός. Και ειδικά το 2023, χρονιά κατά την οποία ο κ.Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM (του επίσημου… δανειστή της χώρας) μας υπενθύμισε ότι πρέπει να παρουσιάσουμε πλεόνασμα πάνω από 2% έναντι ελλείμματος 9% το 2020, 7,5% πέρυσι και (υπολογιζόμενου) άνω του 5% φέτος. Επίσης την επόμενη χρονιά θα πρέπει η χώρα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα…

Συγκεκριμένα:

1.Για την απόδοση των 152.000 κύριων συντάξεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα (σ.σ. μεταξύ αυτών και όσες αιτήσεις κατατέθηκαν το 2022, συν τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης μεταξύ της χώρας μας και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) απαιτούνται 680 εκ. ευρώ.

2.Για τις επικουρικές, οι οποίες των οποίων ξεπέρασαν τις 130.000 αιτήσεις, υπολογίζεται ένα ποσό κοντά στα 250 εκ. ευρώ.

3.Η απόδοση των 45.000 εφάπαξ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα απαιτούν περί τα 660 εκ. ευρώ.

4.Η απόδοση όλων αυτών των συντάξεων, που καθυστερούν πέραν κάθε λογικής και σαφώς πέραν της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη Διοίκηση, θα αυξήσουν την μηνιαία συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 150 εκ. (μέση σύνταξη 980 ευρώ) και συνολικά το έτος, μείον τους θανάτους, 600 εκ.

5.Η αναπροσαρμογή κατά 5% των συντάξεων από 1/1/2023 θα σημάνει συν 1 δισ. για το νέο έτος (υπολογίζεται ότι δεν θα λάβουν αύξηση κάπου 300.000 παλαιοί συνταξιούχοι, πριν τις 13/5/2016, με προσωπική διαφορά).

Η εν λόγω δαπάνη, αποτέλεσμα της κρατικής αδιαφορίας και των τεράστιων καθυστερήσεων στην απονομή των συντάξεων, ουσιαστικά θα… επιπέσει στη χρήση του 2023. Και εάν αφαιρέσουμε την αύξηση του κόστους μηνιαίας καταβολής των συντάξεων, τα υπόλοιπα ποσά στερούνται καταχρηστικώς από τους ασφαλισμένους…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis