Αντιπολεμικό μήνυμα από ΟΗΕ και FIFA – «Σταματήστε τις συγκρούσεις και τους πολέμους»


Η FIFA χαιρετίζει το ψήφισμα του ΟΗΕ για το Μουντιάλ 2022 προωθώντας το μήνυμα της δύναμης του ποδοσφαίρου.  

Με ανακοίνωσή της η FIFA χαιρέτισε το ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, το οποίο αναγνωρίζει τη σημασία της φιλοξενίας του Μουντιάλ 2022 από τη χώρα του Κόλπου, καλώντας τις αρχές να διασφαλίσουν ότι θα αφήσει μια μόνιμη κληρονομιά για την ειρήνη στην περιοχή.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 8 Απριλίου ενέκρινε το ψήφισμα, το οποίο ήρθε μετά την έκκληση του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο για ειρήνη και ανάπτυξη, κατά την ομιλία του στο 72ο Συνέδριο της FIFA στη Ντόχα μία εβδομάδα νωρίτερα.

«Η έκκλησή μου σε όλους όσους έχουν κάποια δύναμη σε αυτόν τον κόσμο, σε όλους εκείνους που βρίσκονται σε σημαντικές πολιτικές θέσεις στον κόσμο, παρακαλώ σταματήστε τις συγκρούσεις και τους πολέμους», είχε αναφέρει ο πρόεδρος της FIFA στην ομιλία του στις 211 ομοσπονδίες- μέλη της FIFA.

Το ψήφισμα τόνισε επίσης ότι ο αθλητισμός, και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο, χάρη στην παγκόσμια δημοτικότητά του, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης και της ανάπτυξης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας των φύλων.

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που χαρακτηρίζονται από συγκρούσεις και διαιρέσεις, το γεγονός ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθετεί αυτό το ψήφισμα είναι ένα σαφές μήνυμα της δύναμης του ποδοσφαίρου ως εργαλείου αμοιβαίας κατανόησης, ανοχής, ένταξης και ειρήνης, και αποτελεί περαιτέρω αναγνώριση τη νέα FIFA και τον σημαντικό κοινωνικό της ρόλο σε όλο τον κόσμο», σχολίασε ο Τζιάνι Ινφαντίνο.

«Ευκαιρία για το Κατάρ να παρουσιαστεί στον κόσμο»

Επιπλέον, το συγκεκριμένο κείμενο εξέφραζε την υποστήριξη, για την έναρξη της συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Κατάρ, που στοχεύει να διασφαλιστεί ότι το τουρνουά είναι ένα υγιές και ασφαλές γεγονός, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων πρόληψης του Covid-19, προωθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής και τη δημιουργία ενός σχεδίου για την προστασία της υγείας σε μελλοντικές μαζικές συγκεντρώσεις.

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο τόνισε ότι η διεξαγωγή του τουρνουά στο Κατάρ δεν είναι σημαντική μόνο για τη διοργανώτρια χώρα, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή συμπληρώνοντας ότι:

«Νομίζω ότι μία από τις μεγαλύτερες εμπειρίες, είναι ότι δίνεται μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να έρθουν σε μια χώρα και ένα μέρος του κόσμου που ίσως δεν γνωρίζουν».

«Είναι μια ευκαιρία για το Κατάρ να παρουσιαστεί στον κόσμο και είναι μια ευκαιρία για τον κόσμο να έρθει και να δει την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό του αραβικού κόσμου», ενώ υπογράμμισε η διοργάνωση του παγκοσμίου Κυπέλλου «υπήρξε καταλύτης για τη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας του Κατάρ με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή: ieidiseis.gr