«Αλλάζω συσκευή» – Βουλή: Με τροπολογία πλαφόν κέρδους στις ηλεκτρικές συσκευές


Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που έχουν παρατηρηθεί στην αγορά με φόντο το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» έφεραν τροπολογία στη Βουλή.

Με τροπολογία για την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους επιχειρεί το υπουργείο Ανάπτυξης την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά ηλεκτρικών συσκευών λόγω του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή».

Ειδικότερα, με την προωθούμενη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης επεκτείνεται και για τις ηλεκτρικές συσκευές, οι οποιες επιδοτούνται μέσα απο το προγραμμα «Αλλάζω συσκευή», το πλαφόν που ισχύει ήδη για μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με την υγεία, τη διατροφή, γεωργικά και κτηνιατρικά προϊόντα, πρώτες ύλες, δημητριακά κ.α.

Η διάταξη προβλέπει ότι όσο διαρκεί το πρόγραμμα επιδότησης το μικτό κέρδος από την πώληση των συγκεκριμένων συσκευών δεν μπορεί να υπερβαίνει το αντίστοιχο μικτό κέρδος προ της 31/12/2021. Ενώ για τους παραβάτες προβλέπονται κλιμακούμενες κυρώσεις, ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης, που ξεκινούν από απλές συστάσεις και μπορούν να φτάσουν σε χρηματικό πρόστιμο εως 1 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση με την προτεινόμενη ρύθμιση «επιδιώκεται η αποτροπή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας στην αγορά των προϊόντων των οποίων η αγορά επιδοτείται από το πρόγραμμα “Αλλάζω Συσκευή”. Με το μέτρο αυτό επιδιώκεται η προστασία της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή αλλά και η μέγιστη αποτελεσματικότητα του προγράμματος επιδότησης μέσω εξασφάλισης ότι το σύνολο του οφέλους της επιδότησης θα το καρπωθεί ο καταναλωτής, προκειμένου πράγματι να κινητοποιηθεί και να προμηθευθεί ηλεκτρικές συσκευές με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας».

Με την ίδια τροπολογία επεκτείνεται εως τέλος του έτους η διάταξη που επιτρέπει στις αρμόδιες κρατικές αρχές την δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:ieidiseis